Afbeelding

Volop activiteit bij Molen De Zwaluw tijdens Monumentendag

Cultuur

HASSELT - Bezoekers kunnen tijdens Open Monumentendag (9 september) genieten van Korenmolen De Zwaluw in gerestaureerde staat. De molen aan de Stenendijk is die dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

De molenaars geven rondleidingen en vertellen alles over de restauratie en de werking van de nieuwe wieken. Na de rondleiding is er zoals altijd weer een kopje koffie of thee met een pannenkoek.

“Niet alleen de molen ziet er weer fantastisch uit, ook het Pakhuis heeft een opknapbeurt ondergaan. Zo zijn onder andere de ramen, die van oudsher in de achtergevel hebben gezeten, weer teruggeplaatst en is er een halletje gebouwd bij de trapopgang. Dit alles is gedaan door de vrijwilligers, een compliment en een bezoek waard”, aldus de stichting die de molen beheert.

Er zijn tal van activiteiten voor de jeugd. “Je kunt je molenkennis testen en een mooie kleurplaat of een molentje maken. Voor de allerkleinsten is er op de zolder van het Pakhuis een spannende film over de Molenmuis. In de molen wordt een film vertoond van de werkzaamheden tijdens de restauratie en natuurlijk is er weer een boekenmarkt.”

Ook op het molenplein is van alles te beleven. Van 10.00 tot 11.00 is er een optreden van het Jeugdorkest van Irene en om 12.30 uur kan er genoten worden van de warme klanken van het Hasselts Mannenkoor. Verder zijn er diverse kraampjes en kan er gesmuld worden van de vers gebakken pannenkoeken.

Op 15 juli 2017 verrichtte de Commissaris van de Koning, Ank Bijleveld-Schouten, de opening van de molen door het lichten van de vang. Een bijzondere dag en de bekroning na een intensief jaar van fondsen werven en op allerlei manieren geld inzamelen voor de immense restauratie.