Afbeelding

Tapijtmuseum in Genemuiden is op zoek naar extra vrijwilligers

Cultuur

GENEMUIDEN - Het Tapijtmuseum in Genemuiden is op zoek naar extra vrijwilligers. Het museum is de representant van de meer dan vierhonderd jaar oude vloerbedekkingindustrie in Genemuiden, die tot op de dag van vandaag belangrijk is.

Het toont de verschillende innovaties die door de eeuwen heen hebben plaatsgevonden met de daaraan gelieerde werktuigen en (weef)machines. Steeds meer mensen uit alle delen van ons land komen op bezoek in dit industriële museum.

Vanaf 1986 is er sprake geweest van een voorspoedige ontwikkeling. Inmiddels beschikt het museum over 1.400 vierkante meter vloeroppervlak. Het bestuur werkt met beleidsplannen, stelt doelen en heeft een visie, teneinde het museum in te richten voor de toekomst. Er is de laatste jaren dan ook veel gebeurd.

Alle bestaande technieken zijn inmiddels op film vastgelegd en kunnen op beeldschermen worden getoond. Een tweede project is de inmiddels gerealiseerde permanente tentoonstelling ‘Van Bodemschat tot Kunstmat’. Het betreft het tonen van moderne technieken bij het produceren van tapijt en kunstgras. In de tentoonstellingsruimte is nu naast het ‘oude ook het nieuwe’ te zien.

De ontwikkeling van het industrieel museum is vooral te danken aan de inzet van een team van vrijwilligers. “Zij stellen belangeloos hun kennis en inzet beschikbaar en ze zijn ieder voor zich belangrijk bij ieder onderdeel van de exploitatie van het museum”, aldus het bestuur. “Onder andere voor groepen demonstreren zij de bestaande technieken. Daardoor is en blijft ons museum attractief en interessant. Dat hun betrokkenheid niet onopgemerkt is gebleven, daarvan getuigd onder andere het gastenboek. Ook bij de bezoeken van de ambassadeur van India, minister Kamp, commissaris van de koning Ank Bijleveld en anderen, lieten ze weten dat ze met name de betrokkenheid van vrijwilligers en de inrichting van het museum opvallend vonden. Het museum maakt inmiddels digitaal deel uit van een galerij van bekende musea.”

Om deze ontwikkeling voort te kunnen zetten, is het museum op zoek naar nieuwe vrijwilligers. “Of u nog werkt of gepensioneerd bent, u kunt bij allerhande zaken betrokken worden. Zoals het ontvangen van groepen, het demonstreren van technieken tijdens groepsbezoek en het serveren van koffie. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en gang van zaken.”

Vrijwilligers ontvangen een belastingvrije gift, maken gratis gebruik van de faciliteiten van het museum, kunnen met hun echtgenoot na het seizoen deelnemen aan een verzorgde busreis met na afloop een gezamenlijk diner en ontvangen met de kerst nog een attractie. Inlichtingen en een bezoek aan het museum worden geregeld door voorzitter Henk Beens, (038) 385 56 71 en secretaris Reinier van der Pol, (038) 385 49 57.