Afbeelding

Jacht op beste voorlezer van Zwartewaterland

Cultuur

ZWARTEWATERLAND - Bibliotheek Zwartewaterland houdt vanavond (woensdag) in de raadszaal van het gemeentehuis in Hasselt de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Van 19.00 tot 21.00 uur strijden twaalf kandidaten om de titel ‘Beste Voorlezer van Zwartewaterland’.

In actie komen: Henrik Knol (Het Anker), Joël Zomer (Prins Willem Alexanderschool), Jacco Scholma (Genne), Elise van den Belt (Toermalijn), Sanne Mulder (Arembergschool), Sem Visscher (De Wijngaard), Jayla Rook (Johannes Bogermanschool), Margrethe Breman (Maarten Lutherschool), Vera Boschman (De Vogelaar), Carlijn Bosch (Johannes Calvijnschool), Lianne Stegeman (de Driemaster) en Marilaine Visscher (Eben-Haëzer). Alle voorleeskampioenen zijn afkomstig uit groep 7 of 8. Zij lezen allen een fragment voor uit een zelf gekozen boek.

Nadat de voorrondes op de verschillende scholen in oktober en november van het vorige jaar zijn gehouden, mogen de schoolwinnaars het nu tegen elkaar opnemen om voorleeskampioen van Zwartewaterland te worden. De deelnemers worden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit wethouder Gerrit Knol, Kees Dijkstra en Aly Strating. De begeleiding wordt deze avond gedaan door Christel Hakvoort, de begeleiding is mede mogelijk gemaakt door de Regelaardij uit Hasselt. In dezelfde periode worden overal in de provincie Overijssel soortgelijke voorleeswedstrijden gehouden.

De schoolkampioenen hebben dit jaar gekozen voor heel gevarieerde voorleesfragmenten. Van ‘De bende van de korenwolf’ van Jacque Vriens tot en met ‘Blut’ van Hans Mijnders. Ook wordt voorgelezen uit hele bekende titels als ‘Hoe overleef ik mijn vader en hij mij’ van Francine Omen en uit ‘Dagboek van een muts’ van Rachel Renee Russell.