Natuurmonumenten

Vaartochten in De Wieden

Cultuur

REGIO - Natuurmonumenten houdt in de maand oktober nog diverse vaartochten vanaf het Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. "Kortere tochten geschikt voor het hele gezin of juist een langere tocht naar de eendenkooi in combinatie met een wandeling."

De vaartocht Beulake is een korte tocht, geschikt voor het hele gezin, over de Beulakerwijde. Al varend vertelt de schipper over de geschiedenis van het gebied en hoe De Wieden aan zijn naam komt. Een afwisselende boottocht langs moerasbos, hooi- en rietlanden over open water en kronkelende slootjes. Data: 7, 14, 16, 18 en 21 oktober. Vertrek om 12.30 uur. Prijzen voor leden: volwassenen 6 euro, kinderen 3 euro. Niet-leden: volwassenen 9 euro, kinderen 6 euro.

Een vaartocht in De Wieden in de nazomer betekent optimaal genieten van de rust in de natuur. Tijdens deze vaartocht vertelt de schipper alles over het ontstaan van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De open fluisterboot vaart over de weidse Beulakerwijde en langs het waterdorp Dwarsgracht. Tijdens de nazomer staan sommige oeverplanten nog steeds in bloei, bijvoorbeeld de paarse kattenstaart, moerasandoorn en koninginnenkruid. Doorgaans vol met diverse soorten vlinders. Het riet heeft in de nazomer prachtige bloeiaren. Data: 10, 12, 13, 17, 19 en 20 oktober. Vertrek om 12.30 uur. Prijzen voor leden: volwassenen 10 euro, kinderen 5 euro. Niet-leden: volwassenen 15 euro, kinderen 8 euro.

Een andere boottocht neemt de bezoekers mee voor een ‘kijkje achter de schermen’ van De Grote Otterskooi in De Wieden. Tijdens een wandeltocht van ongeveer een uur ontdekken de bezoekers de omgeving en krijgen ze uitleg over de werkzaamheden van de kooiker in vroegere tijden. De plassen van de eendenkooi liggen verscholen tussen oude bomen en dicht struikgewas. Vroeger ving de kooiker hier de eenden voor consumptie, nu heerst er rust. De Grote Otterskooi is met een oppervlakte van 30 hectare de grootste eendenkooi van De Wieden. Data: 9 en 11 oktober. Prijzen voor leden: volwassenen 12,50 euro, kinderen 7 euro. Niet-leden: volwassenen 17,50 euro, kinderen 9,50 euro.

Reserveren kan via: www.natuurmonumenten.nl/dewieden/activiteiten.