'De Jonathan'.
'De Jonathan'.

Zeezeiler Henk de Velde houdt presentatie van boek en docu in Hasselt

Cultuur

HASSELT - De bekende zeezeiler Henk de Velde presenteert donderdag 14 maart zijn nieuwe boek en documentaire in Hasselt. Dat gebeurt op ‘de Jonathan’ aan de Grintwal. Dit schip van stichting ‘Schipper Mag Ik Ook Eens Varen’, dat vanaf 6 mei vaarvakanties mogelijk maakt voor mensen met een beperking en hun verzorgers/familie, houdt zaterdag 16 maart ook een open huis.

De Velde geeft die donderdag twee gratis te bezoeken presentaties; ontvangst is vanaf 13.00 en 19.00 uur. Maximaal 25 bezoekers kunnen daar per keer bij zijn. Hij presenteert dan zijn docu ‘Passing Through’ en boek ‘Lot Onbekend’. ‘Passing Through’ nam De Velde zelf op tijdens een vijf weken durende tocht door een deel van Alaska. Zijn nieuwe boek noemt hij ‘fictie gebaseerd op werkelijkheid’. In een aantal episodes vertelt hij ‘het wonderbaarlijke verhaal van een man die zijn droomtijd beleeft in een periode van ruim driehonderd jaar’.

Daarnaast vertelt stichting ‘Schipper Mag Ik Ook Eens Varen’ over haar doelgroep en doel, namelijk het terugdringen van isolement bij mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. “We hebben Henk uitgenodigd om middels publicaties ook ons schip en vooral de doelgroep onder de aandacht te brengen”, legt Ad Akkerman van de stichting uit. “Henk is aan boord geweest en was direct enthousiast, te meer ook omdat hij zelf een vriendin heeft die gehandicapt is.”

Op vrijdag 15 maart (in de ‘Week van Zorg en Welzijn’) bezoekt verder een groep van Frion Zorg uit Zwolle ‘de Jonathan’. Op zaterdag 16 maart zijn zorgverleners uit de regio en andere geïnteresseerden welkom om een kijkje te nemen tijdens een open huis. “Buitengewoon Reizen is aan boord zodat je direct kunt boeken”, vertelt Akkerman. “We starten die zaterdag om 10.30 uur met een kopje koffie aan boord. We laten graag ons schip en haar mogelijkheden zien. We zijn super trots dat zoveel vrijwilligers en gulle gevers er in geslaagd zijn om na acht jaar keihard werken tot dit resultaat te komen.”

Een groep van maximaal tien personen kan, onder hun eigen begeleiding, vanaf 6 mei het vakantieschip met bemanning huren. Daarvoor heeft de stichting zeven schippers tot haar beschikking. Het rolstoeltoegankelijke vaartuig telt zes hutten, heeft een aangepaste badkamer en hoog-laagbedden met elektrische bediening. Verder laat Akkerman nog weten: “We zijn zeer verheugd dat we zoveel medewerking van de gemeente hebben gekregen om tijdens deze dagen een ligplaats aan de Grintwal te krijgen. Extra mooi is dat we in het vaarseizoen daar ook gebruik van mogen maken.”

Voor meer info of boekingen, zie www.schippermagikookeensvaren.nl. Dagtochten met ‘de Jonathan’ kunnen gemaakt worden op de vrijdagen. Dan kunnen er maximaal twaalf personen mee. Aanmelden voor de presentatie van Henk de Velde kan via oceanclubinfo@gmail.com.