Afbeelding

Volop activiteiten bij Molen De Zwaluw op Nationale Molendag

Cultuur

HASSELT - Korenmolen De Zwaluw opent zaterdag 11 mei, Nationale Molendag, van 10.00 tot 16.00 uur haar deuren voor het publiek. Molendag 2019 staat in het teken van het Hasselter 'Skoapekuukie'.

De Historische Vereniging Hasselt (HVH) ging op zoek naar het recept van deze bijna vergeten lekkernij en heeft de bakker gevonden die het originele recept nog in zijn bezit heeft. Dat bleek bakker Piet Snijder te zijn, die vroeger samen met zijn gezin de bakkerij van Pott aan de Hoogstraat overnam. Bakker Snijder was bereid het recept af te staan en er zo voor te zorgen dat het Hasselter 'Skoapekuukie' niet vergeten wordt.

Zijn zoon bakt op Molendag de Hasselter koekjes volgens het originele recept. Tussen 12.00 en 14.00 uur staat hij op het Molenplein en kunnen de bezoekers de koekjes proeven en kopen. Ook is het originele recept verkrijgbaar.

"Om helemaal in de sfeer te blijven, zijn er lammetjes bij de molen en op het molenplein allerhande kraampjes met zelfgemaakte artikelen van wol", laat de organisatie weten. "Er is een demonstratie op een spinnenwiel; hier kan men zien hoe de wol van de schapen verwerkt wordt tot garen. De Vreugdehoeve verkoopt schapenkaas en ijs gemaakt van schapenmelk. In de molen kunnen kinderen iets moois maken van wol."

Van 11.00 tot 12.00 uur kunnen de bezoekers genieten van de vrolijke klanken van het Jeugdorkest van Christelijk Fanfarekorps Irene. "Vanzelfsprekend geven de molenaars rondleidingen. Ze vertellen de bezoekers alles wat ze willen weten over de molen en hoe het graan in vroeger tijden werd gemalen voor de 'Skoapekuukies'. Er kan weer gesmuld worden van de vers gebakken pannenkoeken. Koffie, thee en limonade zijn zoals altijd gratis; een vrijwillige bijdrage in de molenpot is van harte welkom."