Bas Wilberink

Vol programma voor 'Zwartsluis onder Zeil'

Cultuur

ZWARTSLUIS - Circa zestig ronde- en platbodems meren vandaag (woensdag) vanaf 14.00 uur aan langs de Handelskade. De vier dagen erna staat Zwartsluis namelijk weer in het teken van het tweejaarlijkse maritieme evenement ‘Zwartsluis onder Zeil’ (ZoZ). De organisatie hoopt tijdens deze zesde editie weer zo’n 25.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

ZoZ begint donderdagmorgen om 11.00 uur traditioneel met de opening door burgemeester Eddy Bilder. Dit gebeurt op de Sluziger botter ZS13 bij de fietsbrug naast de Grote Kolksluis. De burgervader wordt muzikaal bijgestaan door slagwerkgroep Energy-X. Hierna ontvouwt zich een vol programma aan activiteiten, met ‘een knipoog naar het verleden, waarin schippers zeilend hun brood verdienden met transport over water en in Zwartsluis hun goederen opsloegen of verhandelden’.

Oldtimers

Dat programma kent vertrouwde onderdelen zoals de oldtimers van de Historische Automobiel Vereniging. Donderdag vanaf 10.00 uur staan deze op de Handelskade. Rond 12.00 uur vertrekken de auto’s, langzaam rijdend door de dorpskern, waarbij iedere wagen van deskundig commentaar wordt voorzien. Na een rondrit door de omgeving wordt de stoet rond 15.30 uur weer binnengehaald door muziekvereniging Voorwaarts.

De dag erop begint ZoZ al weer vroeg met de kinderrommelmarkt, die van 9.30 tot 12.00 uur plaatsvindt. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers rondvaarten maken met de ZS13 en andere boten. En ook deze dag is er weer veel muziek te horen. Tijdens het Shantykorenfestival zingen acht koren op podia bij Café de Blizzard, aan de Handelskade, de Kerkstraat en bij het Urker Vispaviljoen. Verder op het programma deze dag: een modelzeilbotenwedstrijd, buitendanslessen door Dancing Devotion en een zeilwedstrijd op het Zwarte Water. Feestliefhebbers kunnen zich dan vanaf 21.00 uur opmaken voor de traditionele ‘Nacht van Zwartsluis’.

Lokale radio-omroep ZwartewaterFM start de zaterdag om 9.00 uur met een radio-uitzending vanaf de Handelskade. De ‘Mogguh-Show’ keert dan eenmalig terug. Vanaf 10.00 uur is er een grote braderie in het centrum. Deze wordt dit jaar opgeluisterd door de Dames van de Piepende Wielen. Dit is een vriendengroep met een gezamenlijke hobby: nostalgische en antieke kinderwagens. Vanaf 12.30 uur verzamelen de schepen zich om uit te varen naar het Zwarte Water, waar het traditionele Admiraalzeilen plaatsvindt. Andere onderdelen deze dag zijn theatervoorstelling ‘In de Soete Suikerbol’ bij Bakker Nieborg, een sneltekenaar, workshops van Dancing Devotion en Voorwaarts en een optreden van de Kolksluuszangers.

Nieuwe activiteiten

ZoZ kent dit jaar ook een aantal geheel nieuwe activiteiten. “Op de donderdagmiddag hebben we bij de Blizzard een muziekprogramma met folksfeestband Band Alice Springs”, vertelt voorzitter Roel Schurink. “Kinderen kunnen op de vrijdagmiddag vanaf de Handelskade varen met een Optimist, een type zeilboot. Ook kunnen zij op zaterdag varen met modelzeilboten van 65 centimeter hoog, de RG65. We wilden meer activiteiten voor de kinderen op het programma. Ook nieuw is het ‘Zeilerslatijn’ bij het Botterhuus. Mensen die veel gezeild hebben, vertellen daar dan over hun tochten.”

Kerktentdienst

Tijdens deze drie dagen kunnen bezoekers eveneens terecht op een foodtruckplein aan de Handelskade, met verschillende foodtrucks. ZoZ wordt zondag 2 juni vanaf 10.30 uur afgesloten met een kerktentdienst op de ZS13. Om 12.00 uur vertrekken de schepen weer. Het gehele programma van ‘Zwartsluis onder Zeil’ is te vinden op www.zwartsluisonderzeil.com.