SCAB presenteert programma voor Hasselter 'Tuin- en Theaterdag'
SCAB presenteert programma voor Hasselter 'Tuin- en Theaterdag' brugmedia.nl

SCAB presenteert programma voor Hasselter 'Tuin- en Theaterdag'

Cultuur

HASSELT - SCAB heeft het programma bekendgemaakt van de ‘Tuin- en Theaterdag’ op zaterdag 15 juni in Hasselt. Bezoekers kunnen dan niet alleen bijzondere tuinen bezoeken, maar worden daar ook getrakteerd op optredens.

De tuinen in Hasselt zijn te bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur. Bij Ket van Blokland aan de Ridderstraat 8 is ‘een nieuw hof in oude stijl’ te zien achter een huis van bijna vijfhonderd jaar oud. Bij Gerrit Keuper aan de Hoefijzer 3 vinden bezoekers ‘een strakke tuin met waterornamenten, met naast de voordeur een wijnstok en een vijgenboom’. Bij Renald en Anneke van der Werf aan het Kalkovenwegje 11 ligt ‘een strakke liefhebberstuin bij een atelierwoning’.

Anke Koetsier presenteert aan het Kalkovenwegje 9 ‘een no-budget tuin’. Die bestaat uit krijgertjes en het vermeerderen van stekken. De tuin kent twee delen; een hoger deel achter het huis en een iets lager gelegen deel. Henk en Marja Montanje laten aan De Tip 16 ‘een standaard tussentuin’ zien die is omgetoverd tot ‘een verzameltuin met vijver’. Jan Dijkstra heeft aan de Rosmolenstraat 24 ‘een kleine, gezellige buitenkamer in de binnenstad’.

Hennie Brandwagt toont aan de Eikenlaan 10 ‘een stadstuin met veel vaste planten en verschillende zitjes’. Op de achtergrond staan de hoge bomen van het stadspark. J. van Pijkeren heeft aan het Gareel 36 ‘een tuin met zeven borders; met bamboe, grassen en vaste planten’. Bezoekers vinden bij Klaas en Geke van de Vegte aan de Nieuwe Wetering 19 in Mastenbroek een eeuwenoude terpboerderij. De boerderijtuin is in oude stijl hersteld met buxushagen en een moestuin. Verder zijn er meer dan zestig hoogstamfruitbomen met veertig verschillende soorten fruit: van appels tot kersen en kiwi.

Ook Piet Folkersma aan de Prinsengracht 9-10 stelt zijn ‘ommuurde stadstuin met hagen en fruitbomen’ open voor bezichtiging. Het is een voormalige stadsboerderij. Femmie Tuin heeft aan de Prinsenstraat 8 ‘een vogelvriendelijke, kindvriendelijke en milieuvriendelijke tuin’. Tot slot is er de tuin van Egbert en Sjanie Klein Horsman aan de De Weedebrink 6. Het betreft ‘een tuin met lijnenspel (zichtlijnen)’. De pomp is een Surinaamse erfpomp uit 1934. De vlonder moet een erf voorstellen, de boog is een doorsnede van een Surinaams hutje.

Optredens

Bezoekers aan de tuinen kunnen daar ook genieten van optredens en voorlezers. Jacob Versteegh en zijn draaiorgel, Het Zwols Dichterscollectief, Trekzaktrio De Blauwe Balg, danser Danny Lambrechts en voorlezers Gerda Buter en Jacob & Ina Visscher komen deze dag in actie.

Als afsluiting wordt in de tuin van de Katholieke kerk een muzikaal programma gebracht met de Sfeerheren en een drankje en hapje. Dit afsluitende programma begint om 16.30 uur. Het complete programma staat op: www.scabhasselt.nl. Bij het TIP in het Oude Stadhuis, de Werkplaats, het gemeentehuis en de bibliotheek liggen flyers met daarop alle tijden en optredens.