Wilko Visscher

Corsocreaties mogelijk niet op tijd klaar

Cultuur

SINT JANSKLOOSTER - De tijd begint te dringen voor enkele corsogroepen uit Sint Jansklooster. Met nog ruim een week te gaan tot het Bloemencorso lijkt het een race tegen de klok.

“We zijn te laat begonnen met bouwen en onze wagen is veel groter dan andere jaren. Daardoor is het nu alle hens aan dek voor ons, anders komt de creatie echt niet af. Om 7.00 uur in de ochtend staan we met de ploeg bij de wagen en buiten een paar pauzes om gaan we door tot 0.00 uur in de nacht. Soms zelf later. Dit is natuurlijk niet wenselijk, maar je moet de wagen toch écht klaarmaken deze week”, legt Jaron Mooiweer uit. Hij is actief lid bij de groep ‘Plak op die Bloem cq. De Brekers’. “Sommige jongens nemen zelfs vrije dagen op zodat ze kunnen lassen aan de wagen”, vult hij aan.

Hoege Heetebrij, voorzitter van de Christelijke Oranjevereniging, maakt zich zorgen maar vertrouwt erop dat de dahliareuzen op tijd klaar zijn. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat sommige groepen zo erg achter liggen op schema. Maar dat komt ook doordat corsogroepen zichzelf steeds meer uitdagen. Hierdoor komt het niveau natuurlijk wel hoger te liggen. Het is natuurlijk prachtig om te zien dat ze steeds een stapje hoger gaan, maar je merkt nu dus ook dat het veel extra tijd kost."

Tot zover Heetebrij weet, was er nog nooit een groep die de wagen niet voor het corso afkreeg. "Maar mocht de nood echt aan de man zijn, trommelen corsobouwers elkaar op. De groepen die op schema liggen, sturen dan mankrachten naar groepen die achter liggen. Het corso is weliswaar een concurrentiestrijd, maar uiteindelijk maak je als dorp van 2.000 inwoners gezamenlijk één prachtig corso."

Het corso in Sint Jansklooster wordt gehouden op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus. Vrijdag trekken de creaties om 14.00 en 20.30 uur door het centrum. Zaterdag wordt vanaf 12.00 uur het corsofestival gehouden. Naast de dahliareuzen, met bijbehorende figuratie, zijn er ook tientallen straattheateracts.