Wim Kieft kent Sportclub Genemuiden niet

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Businessclub De Wetering kan met tevredenheid terugkijken op een sponsoravond van donderdagavond in Hotel Zwartewater. De netwerkavond, met Wim Kieft als speciale gast, trok maar liefst 170 sponsors van Sportclub Genemuiden. De avond werd opgezet met BC Meppel en Hotel Zwartewater. Van de businessclub uit Meppel kwamen nog eens 65 leden.

"Nee, Zwartsluis kende ik niet." Kieft bekende dat donderdagavond eerlijk. Na afloop gaf hij ook aan nog nooit van Sportclub Genemuiden te hebben gehoord. Ook weet Kieft helemaal niets van het amateurvoetbal. Het is Kieft ten voeten uit. De jongste Europees topscorer aller tijden komt eerlijk over en probeert zich open te stellen voor zijn publiek. Ook over zijn periode, toen hij verslaafd was aan alcohol en drugs.

De oud-voetballer die  op het EK in 88 de cruciale goal tegen Ierland maakte, is niet iemand van sappige anekdotes. Maar hij is puur en dat vergoedt veel.

Als kind was hij veel op straat. "Het was een andere tijd. 'Ga jij je maar op straat vermaken', zei mijn moeder. Dan gingen we voetballen, maar ook deden we andere sporten, zoals honkbal en handbal." Kieft had echter een voorliefde voor voetbal. "Ik ging met de bal naar school en naar bed. Ik maakte veel uren.? Via de instuifdagen kwam hij terecht bij Ajax. "Toen merkte ik al dat het een rare club was. Ze zeiden niet dat je terug mocht komen. Nee, je moest eerst twee weken wachten. Dan kreeg je een brief. Dat gebeurde steeds weer." Bij de laatste schifting rekende Kieft op een persoonlijk gesprek. "Nu zullen ze het toch wel zeggen? Maar weer ging het per brief. Dat was ook zo toen ik bij Ajax zat. Dan kreeg je ook per brief te horen of je mocht blijven of weg moest. Het werd niet persoonlijk gezegd. De jeugdopleiding was kil en zakelijk."

Kieft brak door bij Ajax, maar kreeg vervolgens te maken met Marco van Basten. Hij kwam er achter dat die beter was en vertrok naar het Italiaanse Pisa. In Amsterdam was hij onder de hoede van zijn moeder. In Italië moest hij zichzelf zien te redden. "Daar heb ik stappen gemaakt als mens en voetballer.? Na drie jaar Pisa speelde hij één seizoen voor FC Torino. Vervolgens koos hij voor PSV en brak zijn succesvolste periode aan. Hoogtepunt bij PSV was het veroveren van de Europacup 1 in 1988. Enkele weken later werd hij met Oranje Europees kampioen. Kieft zorgde als invaller met een rake kopbal tegen Ierland ervoor dat Nederland in halve finale terecht kwam, maar verloor ook bij dit toernooi de strijd om een plek in de spits van Marco van Basten. Vervolgens werd Oranje in 1990 verlamd door het succes. Bij PSV had hij dat ook al meegemaakt. ?Wat er toen allemaal is gebeurd? Niets! Adri van Tiggelen dacht ineens dat hij net zo goed was als Marco van Basten.? Oranje ging met bondscoach Leo Beenhakker naar het WK 1990 in Italië, terwijl de spelers van tevoren in ruime meerderheid voor Johan Cruyff hadden gestemd. ?Toen hadden we gevoel dat we waren genaaid.? De gevolgen waren groot. Oranje bakte er niets van op het WK.

In 1990 vertrok Kieft naar het Franse Bordeaux. Dat werd een fiasco. ?Na 3 maanden werden de technisch directeur en de voorzitter afgevoerd wegens frauduleuze handelingen. ?Ik kreeg geen geld, voetbalde slecht en was ongelukkig.? Kieft keerde terug naar PSV en speelde daar nog drie seizoenen. In 1994 stopte hij met voetballen. ?Fysiek en mentaal was ik op. Het was mooi geweest.? Al snel ging het bergafwaarts met Kieft. Hij begon last te krijgen van zijn verslaving. Hij kreeg minder discipline en steeds meer dingen gingen hem tegen staan. Al snel merkte Kieft dat hij de controle verloor en afhankelijk werd van alcohol en drugs. Problemen konden niet uitblijven. ?Ik kwam gigantisch in geldnood. Er stonden dealers voor mijn deur, ik had overal schulden.? Toch slaagde Kieft erin om zijn problemen te verbergen. Ook bij PSV, waar hij actief was als jeugdtrainer. Totdat Fred Rutten het bij een etentje wel heel opvallend vond dat Kieft voor het eten al zes wijntjes op had, terwijl Rutten nog met zijn eerste biertje bezig was. ?Is dat geen probleem'? legde Rutten Kieft voor. Hij bracht Kieft naar een kliniek in Eindhoven. Daar werkte Kieft aan zijn herstel. ?Een verschrikkelijke tijd?, kijkt Kieft terug.

Is Kieft het voorbeeld van een sporter die na zijn loopbaan in het beruchte ?zwarte gat' terecht is gekomen? ?Zeker niet. Ik had altijd een enorme focus op voetbal. Dat ben ik niet meer tegengekomen in mijn leven. Iets doen wat het allerleukste is. Dat is mooi, dat is een geschenk.? Kieft ziet nu in een rustig vaarwater, maar hij weet dat hij altijd alert moet blijven en handelt daar ook na.  "Ik ben de rest van mijn leven verslaafd. Ik zie mensen die verslaafd zijn geweest na tien jaar terugvallen.?