Photographer:Dolf Koster

Jeugdtoernooi Sportclub Genemuiden valt in de smaak

Sport

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN ?SC Heerenveen is zaterdag winnaar geworden van de eerste editie van het Edel Grass C-talent Tournament dat werd georganiseerd door Sportclub Genemuiden. Op het hoofdveld van Sportpark De Wetering was de Friese ploeg in een eenzijdige finale met 2-0 te sterk voor ?d Olde Veste '54. De deelnemende clubs waren lovend over het evenement voor C-spelers. De organisatie mocht veel complimenten in ontvangst nemen.

Hiermee kwam het doel van de organisatie uit. ?De bedoeling was om de lat hoog te leggen. We wilden voor een tien gaan?, sprak Sijmon Eenkhoorn namens de organisatie. ?We wilden gelijk iets goeds neerzetten. Om teams nu al over de streep te trekken om volgend jaar terug te komen.?

De organisatie wilde zich onderscheiden door iets extra's te bieden. Daarom konden alle voetballers, zo'n vierhonderd,  genieten van een sportmaaltijd (pasta). Dat oogstte veel waardering. ?We wilden iets speciaals doen, maar dat kost wel geld. Daarom was het perfect dat Edel Grass in wilde stappen. Zo kun je verder bouwen door een goede eerste editie neer te zetten.?

Gerry Hamstra (oud-trainer van Sportclub Genemuiden en nu hoofd van de Vitesse Voetbal Accademie)  en Chris Riemens (technisch coördinator jeugd Sportclub Genemuiden speelden een belangrijke rol. Zij benaderden enkele betaald voetbalorganisaties (BVO's) om mee te doen. En met succes. Zo werd het betaalde voetbal vertegenwoordigd door SC Heerenveen, SC Cambuur, Vitesse, PEC Zwolle, Excelsior, Roda JC en Almere City. Uit het amateurvoetbal traden naast Sportclub Genemuiden, Be Quick '28, Flevo Boys, Excelsior 31, ONS BOSO Sneek en SV Urk aan. Daarnaast deed JVOZ mee, een jeugdvoetbalopleiding van de oud-voetbalprofs Dennis en Gerard de Nooijer.  Het toernooi trok meteen de aandacht  van voetbalkenners. Zo waren er scouts van Ajax, AZ, SC Heerenveen en Vitesse aanwezig.

Er waren vier poules van vier ploegen. Op verzoek van de profclubs speelden de BVO's in de poulefase niet tegen een amateurclub. Vanaf de kruisfinales was dat wel het geval. Na de poulefase vielen er enkele verrassende uitslagen te noteren. Zo won d' Olde Veste '54 van SC Cambuur en versloeg Flevo Boys Vitesse. Uiteindelijk was SC Heerenveen de terechte winnaar. Sportclub Genemuiden eindigde uiteindelijk als veertiende.

De organisatie kijkt tevreden terug en hoopt volgend jaar wederom een aantrekkelijk deelnemersveld te kunnen presenteren. Een uitbreiding van het aantal deelnemers lijkt er niet in te zitten. ?Nu had elk team een eigen kleedkamer met een naambordje erop. De rode loper werd nog net niet uitgelegd. Maar bij deze opzet is zestien ploegen wel de tax. Anders moet je naar twee dagen toe.? Volgens Eenkhoorn is dat geen serieuze optie.