Strafschoppenserie wordt Olympia fataal, degradatie komt keihard aan

(door Gerard Meijeringh)

WAPENVELD ? De nacompetitie kende zaterdag een dramatisch slot voor Olympia '28. Na het 3-3 gelijkspel van een week geleden  tegen WZC Wapenveld, kwamen beide ploegen in de return in Wapenveld in de reguliere speeltijd uit op 2-2. In de verlenging werd niet gescoord. Vervolgens sneuvelde Olympia '28 in de noodzakelijk geworden strafschoppenserie. Kjelt Bonhof, Bart Westra en Matthan Admiraal misten vanaf elf meter. WZC Wapenveld won met 3-1 en drukte Olympia definitief in de vierde klasse. De degradatie kwam bikkelhard aan in het kamp van de ploeg uit Hasselt.

De ploeg moet volgend seizoen aantreden in de vierde klasse, waarin inzet en strijd belangrijke factoren zijn. Een weinig aantrekkelijk vooruitzicht voor Olympia, dat het vooral van voetbal moet hebben, maar te vaak dit seizoen zichzelf tekort deed. Doe je dat te vaak, dan stapelen de problemen zich vanzelf op, merkte ook Olympia.

Over twee wedstrijden was de ploeg uit Hasselt voetballend veel beter dan WZC Wapenveld, maar als je dit niet uit kunt buiten, heb je een probleem tegen een ploeg die fysiek sterker is. In de thuiswedstrijd was Olympia voetballend veel beter dan WZC, maar verzuimde het om een goed resultaat neer te zetten. In Wapenveld was het verschil tussen beide ploegen minder groot, al was Olympia ook zaterdag de betere.

WZC geloofde in goed resultaat, gesterkt door het fanatieke publiek, en gaf in de 14e minuut een eerste waarschuwing af. Ronald Burgmeijer was door de Olympia-defensie even niet af te stoppen. Zijn inzet ging naast. Een minuut later had Niek Klunder Olympia op voorsprong moeten brengen. Hij had de bal voor het inschieten, maar legde af op Lennart Leusink. Diens inzet werd geblokt.

Olympia was in deze periode sterker en kwam dan in de 24ste minuut ook op een terechte voorsprong. Uit een vrije bal van Kjelt Bonhof schoot Erik van der Kolk raak. Olympia kon niet lang van deze treffer genieten. In de 33ste minuut was de stand al weer in balans. Olympia leed onnodig balverlies. Robin de Gruyter pikte de bal op en schoot van afstand schitterend raak. Een minuut later verzuimde Bonhof om Olympia op een nieuwe voorsprong te zetten. Hij omspeelde de keeper, maar zijn afwerking was niet voldoende. Even later ontsnapte Olympia aan de 2-1. De Gruijter had de hoek voor het uitkiezen, maar zijn inzet werd gestopt door keeper Jeroen Bos.

Martien Wursten

In de 55ste minuut kwam Olympia op 1-2. Na een overtreding op Klunder ging de bal op de stip. Bonhof benutte de toegekende strafschop. Zeven minuten later kwamen de bezoekers goed weg. Olympia wachtte op een fluitsignaal van de arbiter. Die bleef uit. De Gruyter ging door en met een bekeken bal trachtte De Gruyter keeper Bos te verrassen. Zijn boogbal kwam tegen de lat. In de 65ste minuut verzuimde Leusink om de belangrijke 1-3 aan te tekenen. De vrijstaande aanvaller had alle tijd en schoof de bal vervolgens net naast de linkerpaal.

In het laatste kwartier ging WZC meer drukken. Olympia bleef last houden van personele problemen. In de eerste helft viel Robert Wursten geblesseerd uit en in de rust bleek dat Marco Bouwhuis niet verder kon. In de 79ste minuut viel ook nog keeper Jeroen Bos weg met een schouderblessure. Hij werd vervangen door Peter Fijnheer. Vier minuten later moest de reservegoalie vissen. Uit een vrije bal kopte Everhard Stoffer raak. Vlak voor tijd raakte WZC nog de paal.

Verlenging en strafschoppen

In de verlenging bleek dat de pijp leeg was bij de meeste spelers. Beide ploegen waren enkele keren gevaarlijk. Een van de opvallendste momenten vond plaats halverwege het tweede kwartier van de verlenging. Na goed doorzetten van Guus Tichelaar caramboleerde de bal tegen de lat.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. De serie verliep desastreus voor Olympia. Kjelt Bonhof zorgde voor een valse start door te missen vanaf elf meter. Daarna schoot WZC wel raak, evenals Erik van der Kolk namens Olympia. Nadat WZC voor de tweed keer slaagde, kreeg ook Westra de bal er niet in. WZC scoorde vervolgens, waarna Matthan Admiraal over schoot. Het was de beslissing.

Enkele weken geleden leek Olympia nog in veilige haven. Zaterdag degradeerde de ploeg naar de vierde klasse. Een niveau waarop de club niet thuishoort. Maar het zal volgend seizoen moeilijk genoeg worden om de weg omhoog weer te vinden en promotie te bewerkstelligen in deze fysiek klasse. Wellicht maakt de komst van de tweede divisie de klus wat gemakkelijker. Een versterkte promotieregeling ligt voor de hand.