Olympia '28 brengt zichzelf in de problemen

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT ? Olympia had zaterdag alle touwtjes in handen in het eerste nacompetitieduel tegen WZC Wapenveld, maar door individuele fouten verloor de ploeg uit Hasselt de controle. Na de 3-1 van Habieb Kalu lag een grotere zege voor de hand, maar in de laatste twintig minuten kwam WZC terug tot 3-3. Door dit resultaat moet Olympia komende zaterdag een goed resultaat neerzetten en is er geen ruimte meer voor excuses. Bij een nederlaag speelt Olympia volgend seizoen in de vierde klasse. Een bijna niet voor te stellen scenario.

Ook dit keer had Olympia-trainer Melchior Schoenmakers weer een wedstrijd gezien die ?tekenend' was voor het hele seizoen. Ook dit voetbaljaar scoort Olympia veel te moeizaam en geeft het de doelpunten te gemakkelijk weg. Van deze ?combi' was zaterdag geen sprake. Met drie treffers was de ploeg redelijk trefzeker, maar door persoonlijke fouten smolt de 3-1 voorsprong als sneeuw in de zon weg en verkeert Olympia in een gevaarlijke positie. De ploeg kan zich komende zaterdag weinig fouten meer veroorloven.

Frustrerend voor iedereen die Olympia lief heeft, vooral omdat de ploeg een behoorlijk wedstrijd op de mat toverde, terwijl er toch veel spanning op het duel stond. Olympia begon gretig. De ploeg toonde maximale inzet en al snel kreeg het de regie in de handen.  In de 23ste minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. Daarbij kreeg het de helpende hand van de scheidsrechter toegestoken. Habieb Kalu maakte hands, maar mocht doorgaan. Hij bediende Kjelt Bonhof die uitstekend afwerkte. In de 34ste minuut viel de 2-0. Bonhof stoomde op. Een verdediger greep in, maar zijn actie leidde de 2-0 in. Keeper Wolter Bos kreeg de bal niet onder controle. In de rebound sloeg Bonhof toe. Na de 2-0 wist WZC Wapenveld het even niet meer. Het was het moment voor Olympia om de ploeg nog meer pijn te doen, maar de treffer viel aan de andere kant. Bij een dood spelmoment kreeg Olympia de bal even niet weg. Toen dat wel gebeurde, haalde Wilmer Rorije ineens uit. De bal vloog als een kanonskogel in de rechterhoek. Deze treffer gaf WZC het nodige vertrouwen. Het werd weer een wedstrijd. In de slotfase waren beide ploegen gevaarlijk. Everhard Stoffer kopte over en de grootste kans was daarna voor Olympia. Martijn Laarman bediende Niek Klunder met een goede pass. De inzet van Klunder ging net voorlangs.

Jan Bruins

Olympia begon sterk aan de tweede helft. Al snel was er een kans voor Guus Tichelaar, maar zijn schot werd geblokt door een verdediger. Olympia ging door en kwam in de 53ste minuut op 3-1. Een vrije bal van Kalu ging via een verdediger in het doel.  Net als voor rust verzuimde Olympia daarna om door te drukken. In de 73ste minuut viel uit het niets de 3-2. Een vrije bal vloog via Erik van der Kolk in het eigen doel achter keeper Jeroen Bos, die er voor had gekozen om in zijn doel te blijven in plaats van uit te komen. WZC rook bloed en Olympia verloor langzaam maar zeker de controle. Toch viel de gelijkmaker weer uit het niets. WZC kreeg de treffer cadeau. Bij een hoge bal kopte keeper Bos de bal niet goed weg. Hij stelde zo Ronald Burgmeijer in staat om de 3-3 aan te tekenen.

Een  forse tegenvaller voor Olympia, dat deze wedstrijd eigenlijk met minimaal twee treffers verschil had moeten winnen, maar zichzelf tekort deed. ?Zij staan nu moreel met 1-0 voor. Daar moeten we goed mee omgaan. Voetballend moeten we het zaterdag beslissen. We zijn op alle plekken beter. Dan moet je uitbuiten, maar dan moet je geen moeilijke dingen doen?, aldus Schoenmakers. Olympia is bezig met een aantal nieuwe spelers voor volgend seizoen. ?Als die erbij komen, kun je bovenin de derde klasse meedraaien. Je moet erin blijven, maar dat wordt nog een heel karwei.?