Afbeelding

Olympia '28 veroordeeld tot de nacompetitie

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT ? Olympia '28 is veroordeeld tot het spelen van nacompetitie. De ploeg uit Hasselt verloor zaterdag met 0-1 van Storica. Door dit resultaat speelde de Zwolse formatie zich veilig en moet Olympia als nummer elf van de derde klasse C zich zien te handhaven via een tweestrijd met SEH of WZC Wapenveld.  Welke tegenstander Olympia treft,, wordt komende woensdag duidelijk. Dan speelt SEH tegen Hattem om het kampioenschap in de vierde klasse. Als SEH de titel pakt, speelt Olympia tegen WZC Wapenveld. Wint Hattem, dan is SEH de tegenstander.

Na afloop was de assistent-scheidsrechter van Storica de gebeten hond. In blessuretijd leek Kjelt Bonhof de gelijkmaker te scoren, maar de scheidsrechter keurde deze treffer af vanwege een vlagsignaal van de Zwolse grensrechter wegens buitenspel. Een vreemde beslissing, want van buitenspel leek geen sprake te zijn. Olympia-trainer Melchior Schoenmaker wilde het daar na afloop niet op gooien. ?We hebben genoeg kansen gehad. We hadden vandaag minimaal een punt moeten halen. Dan was het klaar geweest.?

Gezien het wedstrijdbeeld had Olympia zeker recht op een punt, maar de ploeg deed zich zelf weer eens tekort. De beginfase was voor Storica. Al snel dook Bertus Finke vrij op voor het Olympia-doel. Keeper Jeroen Bos, die uitstekend op dreef was, bracht redding. Daarna was Storica nog twee keer dreigend met schoten. Na ruim een kwartier kwam Olympia goed weg toen Lorenzo Lubbers de paal raakte uit een vrije trap.

In het laatste kwartier van de eerste helft was Olympia de betere ploeg. Zo bediende het sterk spelende talent Guus Tichelaar Niek Klunder op goede wijze. Klunder kwam echter niet verder dan een slap schoot. Vlak voor rust liet Klunder een grote kans liggen. In het strafschopgebied had hij de bal voor het inschieten, maar liggend kwam hij niet verder dan een slap rolletje. Even later trok Kjelt Bonhof goed naar binnen. Zijn schot in de korte hoek werd goed gepakt door de Storica-keeper.

Na rust liep Olympia al snel achter de feiten aan. Wesley Pestman ging in de 48ste minuut onder de bal door. Storica nam over en Michel Wolters tikte een voorzet vanaf rechts binnen. Tien minuten later had Olympia pech. Kjelt Bonhof raakte de binnenkant van de paal. In de 63ste minuut kon Martijn Laarman een goede Olympia-aanval niet bekronen met een doelpunt. Zijn schot werd onschadelijk gemaakt door de goalie.

Olympia gaf achterin steeds meer ruimte weg. In de 72ste minuut leek de gevaarlijke Edward Herrera-Ospina daarvan te profiteren. Zijn lob leek doeltreffend, maar met een geweldige reflex voorkwam keeper Bos de 0-2. Drie minuten later had Habieb Kalu Olympia op gelijke hoogte moeten brengen. Na een sterke voorbereidende actie van Bonhof had de nummer 19 van Olympia de bal voor het intikken, maar hij miste de bal volkomen, waardoor de kans in rook opging. Drie minuten later leek de strijd beslist toen Storica mocht aanleggen voor een strafschop. Keeper Bos onderscheidde zich echter weer door knap de penalty van Jasper Haasema te stoppen. Vlak daarna was Bos weer belangrijk, toen hij de bal van de schoen plukte van de doorgebroken Lubbers.

In de slotfase waren beide ploegen nog enkele keren gevaarlijk. In blessuretijd voelde Olympia zich echter gepakt door de assistent-scheidsrechter. Bonhof brak door en schoot de bal tegen de touwen. Het vlagsignaal van de grensrechter zorgde voor veel frustratie bij Olympia. Na afloop liepen de gemoederen dan ook even hoog op, maar even snel was het vuurtje weer geblust.

Olympia zal zich via de nacompetitie definitief in veilige haven moeten spelen. ?Als we zo blijven met veel energie en kansen blijven creëren, ben ik er niet bang voor?, aldus Schoenmakers. ?Vandaag kan ik niemand iets verwijten. We moeten het klaarmaken. Degradatie zou een schande zijn en onnodig. Maar het is ook al onnodig dat we de nacompetitie moeten spelen. We geven de goals te gemakkelijk weg en hebben veel te veel kansen nodig. Dat breekt je op.?