Sportclub Genemuiden strandt in halve finale tegen feller Staphorst

(door Gerard Meijeringh)
STAPHORST - Sportclub Genemuiden is er niet in geslaagd om de finale van de districtsbeker te bereiken. Staphorst was met 1-0 te sterk en boekte een terechte overwinning.

Sportclub Genemuiden had het zeer zwaar tegen het fysiek sterke Staphorst. De ploeg kwam nauwelijks aan voetballen toe. Vanaf het begin zat Sportclub niet lekker in de wedstrijd. Staphorst gooide veel power in de wedstrijd, maar had toch moeite met het creëren van kansen. In de 22ste was de thuisploeg voor het eerst echt gevaarlijk. Derrick Timmerman liet zien dat Sportclub Genemuiden kwetsbaar is bij spelhervattingen en kopte maar net naast uit een corner. Twee minuten later kwam Sportclub Genenuiden goed weg, toen Robert Pompstra de paal raakte.

Daarna kwam Sportclub Genemuiden beter in de wedstrijd. De accu van Staphorst leek langzaam leeg te lopen en dat ging ten koste van de secuurheid. In de 28ste minuut was er de eerste indicatie dat de bezoekers aan de beterende hand waren. Tjeerd Korf hielp echter een goede kans om zeep door een zwakke voorzet te produceren. In het laatste kwartier voor rust voetbalde Sportclub twee grote kansen bij elkaar. In de 37ste minuut kopte Philip Ties goed in uit een goede voorzet van Erik Rotman, maar keeper René Oosterhof voorkwam de 0-1 met een goede redding. Vlak voor rust kopte Ties tegen de kruising.

De tweede helft begon spectaculair. De sterk spelende Genemuiden-goalie Erwin Henniphof kon de bal net weg tikken na een inzet van Roelof de Jong. Vlak daarna schot Korf hard voorlangs. Staphorst gooide er een schepje bovenop en was gevaarlijk met enkele schoten. In de 62ste minuut kopte Staphorst-invaller Ferdi ter Avest over. Sportclub zat in de problemen, maar kreeg in de 72ste minuut de grootste kans van de wedstrijd. Jacco Riemens maakte indruk met een individuele actie en zette de verdediging van Staphorst te kijk. Zijn afronding was echter niet optimaal. Keeper Oosterhof kreeg een hand tegen de bal en verrichtte zo een zeer belangrijke redding.

Acht minuten later viel de treffer aan de andere kant. Gezien het spelbeeld een terechte voorsprong. Wederom deed een spelhervatting Sportclub de das om. De Jong prikte raak uit een corner. Genemuiden had wel pech dat even eerder een handbal van Staphorst niet werd bestraft. De arbiter gaf voordeel aan Sportclub, maar Genemuiden verspeelde de bal snel weer, waarna Staphorst een corner wist af te dwingen. Uit deze hoekschop kwam Staphorst tot scoren. Daarna was de hoofdklasser nog enkele keren dicht bij de 2-0. Een keer moest Gieljan Tissing op de doellijn redding brengen. Sportclub kon daar nauwelijks iets tegenover stellen. De traptechniek van Rotman bracht de ploeg uit Genenuiden bijna nog de gelijkmaker. Vanaf de zijlijn krulde hij de bal tegen de lat aan.

Sportclub Genemuiden kon de schade niet meer herstellen en verloor verdiend. Staphorst, dat veelvuldig de lange bal hanteerde was fysiek sterker. Daar had Sportclub geen goed antwoord op, zodat het seizoen wordt afgesloten zonder echte prijs. Tel daar de degradatie bij op en er kan worden gesproken van een teleurstellend voetbaljaar voor Sportclub Genemuiden.