Sportclub Genemuiden ontsnapt in Emmen

(door Gerard Meijeringh)
EMMEN - Sportclub Genemuiden is woensdagavond met de schrik vrijgekomen in het kwartfinaleduel van de districtsbeker tegen VV Emmen. Tegen de fellere eersteklasser maakte het twee keer een achterstand goed (2-2). Uiteindelijk won de formatie van Hans van Dijkhuizen via strafschoppen (3-5). Door deze zege heeft Sportclub nu al een plek verdiend voor de landelijke beker. Ook plaatste de ploeg zich voor de halve finale van de districtsbeker. In deze halve eindstrijd is Staphorst de tegenstander.

Zo was het eind goed al goed voor Sportclub Genemuiden. De opluchting was voelbaar, maar ook de irritatie bij supporters over het slechte spel van Sportclub Genemuiden kwam naar boven. Sportclub Genemuiden speelde in Emmen hoog spel door een zeer matige partij voetbal op de mat te leggen in het stadion van betaald voetbalorganisatie FC Emmen. Door het fel spelende VV Emmen kwam Genemuiden in een zeer benaderde situatie terecht en mocht het niet mopperen dat het uiteindelijk als winnaar uit de strijd kwam. Wel moet worden gezegd dat Sportclub met veel jeugd speelde. Olivier Duinkerken, Matthias Breman en Karlo Heutink stonden in de basis. Direct na rust maakte Ramon Beens zijn debuut.

In de beginfase was er niets aan de hand. Genemuiden voetbalde in de eerste tien minuten twee grote kansen bij elkaar. Martijn Jansen bood Karlo Heutink een uitgelezen mogelijkheid, maar die deed er veel te weinig mee. Een minuut later was Jansen zelf kansrijk. Hij lobte de bal over de uitgekomen keeper, maar de inzet ging over. Na ruim een kwartier viel er de derde grote kans voor Sportclub te noteren. Tjeerd Korf leek te scoren, maar een verdediger van VV Emmen nog net op tijd voor opruiming zorgen. Daarna was het beste eraf bij Sportclub. Emmen won steeds meer duels en Sportclub kwam in het nauw. In de 20ste minuut was er een grote kans voor Maikel Arling, maar hij schoot over. Nadat een schot van Emmen naast het doel belandde was het even later weer gevaarlijk voor het Sportclub-doel. Saber Hendriks ging op avontuur. Zijn schot werd gepakt door de goed keepende Erwin Henniphof. Nadat Jacco Riemens namens Genemuiden een goede kans liet liggen, was Emmen in de 32ste minuut weer gevaarlijk. Een kopbal van Hendriks ging maar net voorlangs.

Na rust kwam Sportclub al snel weer in de verdrukking. Fysiek moesten de bezoekers het afleggen tegen de Drentse eersteklasser. In de 65ste minuut voorkwam Henniphof de 1-0. Het was uitstel van executie. Een minuut kwam Emmen alsnog op een terechte voorsprong. Onnodig balverlies van Breman werd door Hendriks genadeloos afgestraft. Sportclub wist de schade snel te herstellen. Daarbij werd het wel geholpen door de tegenstander. Keeper Ronald Falke kreeg een schot van Rotman niet onder controle. De attent reagerende Philip Ties kon vervolgens gemakkelijk de gelijkmaker aantekenen in de 73ste minuut. Vier minuten later kreeg Emmen een strafschop na een overtreding van Heutink. Resmon Roemahelwang schoot de penalty echter over. In de 82ste minuut kwam Emmen alsnog op voorsprong. Hendriks kopte raak uit een corner. Weer viel de gelijkmaker snel. Uit een corner maakte Martijn Jansen 2-2. In de resterende tijd werd er niet meer gescoord. Gezien het spelbeeld mocht Sportclub Genemuiden niet mopperen dat het er nog een gelijkspel uitsleepte, al had de ploeg vlak voor tijd wel pech toen Rotman een vrije bal tegen de lat knalde.

In de strafschoppenserie ging Emmen bij de eerste beurt gelijk in de fout. Deze misser werd de ploeg uit Emmen fataal, want Ties, Korf, Jansen, Rotman en Riemens misten niet. Zo ontsnapte Sportclub Genemuiden aan een nieuwe forse tik en is met een startbewijs voor de landelijke beker de eerste prijs binnen.