Degradatie nabij voor Sportclub Genemuiden

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN ? Sportclub Genemuiden lijkt degradatie nauwelijks nog te kunnen ontlopen. De ploeg verloor zaterdag met 2-3 van Excelsior Maassluis, maar het krachtsverschil was veel groter dan de uitslag doet vermoeden. Sportclub Genemuiden werd op alle fronten afgetroefd en ontsnapte aan een grote oorwassing.

Voor rust werd Sportclub Genemuiden al opgeslokt door Excelsior Maassluis. De bezoekers waren veel feller, zetten volop druk op Genemuiden en wonnen bijna alle duels. Sportclub had de oplossing niet voor handen en mocht blij zijn dat de schade beperkt bleef tot slechts één tegentreffer. In de 20ste minuut liep Sportclub wederom schade op uit een standaardsituatie. Uit een corner kopte Daan Smith raak. Sportclub Genemuiden kon daar nauwelijks iets tegenover stellen. In de 15e minuut was het enige echte gevaarlijke moment voor het doel van Excelsior Maassluis. Na een goede pass van Erik Rotman verscheen Tjeerd Korf voor de uitstormende keeper Jean Paul van Leeuwen. De aanvaller van Genemuiden kwam in een moeilijke positie terecht en schoot de bal in het zijnet.

Sportclub Genemuiden werd afgetroefd op felheid. Natuurlijk was het niet zo dat er geen inzet was, maar de spelers van de thuisploeg kwamen steeds een stap te laat. ?We kwamen niet in de duels?, zei Anne van der Kolk na afloop. Trainer Hans van Dijkhuizen koos voor een meer aanvallende tactiek. Siebren Visscher moest voor de verdediging spelen, maar kwam daar vaak niet aan toe om hij werd teruggedrongen. Met enkele goede verdedigende ingrepen wist hij overigens voor rust meer schade dan de 0-1 te voorkomen.  Feit was dat Sportclub zeer slordig speelde en totaal niet in de wedstrijd zat.

Het thuispubliek hoopte na rust op een wederopstanding van Sportclub Genemuiden, maar kwam bedrogen uit. In de 50ste minuut schakelden de bezoekers razendsnel om.  De goed spelende Olivier Duikerken had bij een diepe bal geen vat op Daniel Furtado Oliveira. De te vroeg uitgekomen doelman Albert Flier werd simpel omspeeld door de nummer 21 van Excelsior en de 0-2 was een feit.  Protesten inzake buitenspel werden door de arbiter genegeerd. In de 53ste minuut ontsnapte Sportclub aan de 0-3, toen Kevin Vink de lat raakte. Een minuut later viel de derde treffer alsnog. Uit een vlotte aanval scoorde Oliveira zijn tweede treffer.  Sportclub was rijp voor de sloop. Helemaal toen Siebren Visscher na een sliding met direct rood werd weggestuurd, De bezoekers drukten nog enkele keren het gaspedaal in en steeds was het bibberen voor Sportclub. Genemuiden ontsnapte aan een veel grotere achterstand.

Waar 0-4, 0-5 en misschien wel 0-6 tot de mogelijkheden behoorde, werd de wedstrijd in de slotfase toch nog op z'n kop gezet. Trainer John de Wolf van Excelsior Maassluis waarschuwde zijn ploeg voor verslapping, maar het gebeurde toch. Daardoor kon Sportclub in de slotfase terugkomen. In de 78ste minuut werd Anne van der Kolk goed vrijgespeeld door Philip Ties. Van der Kolk maakte het vervolgens goed af. In blessuretijd viel ook nog de 2-3 via Tjeerd Korf. Gekker werd het niet op Sportpark De Wetering.

De teleurstelling was voelbaar bij iedereen die Sportclub Genemuiden een warm  hart toedraagt. De ploeg kon niet brengen waarop zo was gehoopt en wat zo noodzakelijk is om degradatie te ontlopen. Met nog drie wedstrijden voor de boeg bedraagt de achterstand van Sportclub Genemuiden op de nummer dertien ONS Boso Sneek (nacompetitieplaats) vier punten.  Hans van Dijkhuizen had geen verklaring voor de bijna apathische manier waarop zijn ploeg zich naar een nederlaag liet spelen. ?Ik heb veel te weinig gezien. Ik had er veel meer van verwacht. Heel teleurstellend. Het voelt alsof we zijn gedegradeerd, al moet ik wel zeggen dat ik de uitslagen nog niet heb meegekregen?, aldus een zeer teleurgestelde hoofdtrainer van Sportclub Genemuiden, die vervolgens zijn blik richtte op komende woensdag. ?Dan spelen we de bekerwedstrijd bij VV Emmen. Dat is heel belangrijk voor de club.?