Sportclub Genemuiden pakt belangrijke winst bij DETO

VRIEZENVEEN - Na zes wedstrijden zonder zege heeft Sportclub Genemuiden zaterdag eindelijk weer eens de zoete smaak van een overwinning geproefd. Bij DETO Twenterand werd met 2-3 gewonnen. De spanning zat er vooraf wel op, althans bij de aanhang. Verlies bij DETO Twenterand zou het gat naar 'veiligheid' wel erg groot maken. Bij hekkensluiter DETO moest het gebeuren. Van meet af aan liet Sportclub Genemuiden zien dat het ze menens was de punten mee te nemen naar huis. Naast de wil om te winnen legde de ploeg ook bij vlagen weer de vertrouwde patronen op de grasmat. Al na 5 minuten was de eerste mogelijkheid voor Berry Halfwerk. Uit de corner die dit opleverde was het opnieuw Halfwerk die gevaarlijk doorkwam.De druk van Genemuiden hield aan en dit luidde de volgende mogelijkheid in, ditmaal voor Patrick Lip. De wedstrijd was al dik tien minuten oud toen DETO voor het eerst echt gevaarlijk werd. Doelman Albert Flier had veel moeite met een schot van Vincent Bilanovic. Enkele minuten later beloonde Sportclub zichzelf met een fraai doelpunt. DETO ruimde te gehaast te bal weg, waardoor Lip, de afgeslagen bal doeltreffend kon afdrukken. Nadien bleef Genemuiden de dienst uit maken en had regelmatig de mogelijkheden voor de 0-2. Anne van der Kolk en Sijmen Eenkhoorn kwamen er samen niet uit en Berry Halfwerk raakte de deklat na een mooie pass van Sijmen Eenkhoorn. Aan de andere kant moest Flier weer reddend optreden na een fraai schot van John Fraterman. Ook de volgende mogelijkheid was voor DETO, de verwijtende blikken bij Genemuiden gingen hiervoor, terecht, naar arbiter Van der Roest. Zijn assistent vlagde voor een overtreding op Rotman, waarna de arbiter gewoonweg de vrije trap aan DETO gaf. Uit die vrije trap was Fraterman, bij de tweede paal dicht bij de gelijkmaker. Met een reflex hield Flier zijn doel schoon.Nog geen minuut later ging doelman Patrick Jansen in de fout, nadat een aanval van Genemuiden was stuk gelopen. De doelman wierp de bal uit maar deed dit zeer knullig waardoor Eenkhoorn kon oppikken, de spits ging voor eigen eer, maar knalde in het zijnet. Het was overigens een uitstel van de 0-2, geen afstel. Bij de eerstvolgende aanval was het wel raak. De bal liep soepel langs verschillende schijven, waarna Sijmen Eenkhoorn de bal, op aangeven van Martijn Jansen, door de benen van de doelman schoof. Nadien verzuimde Genemuiden om, in de resterende twaalf minuten voor rust DETO de neklslag te geven. Eerst was het Anne van der Kolk die het overzicht verloor en daardoor verzuimde in een 3 tegen 1 situatie, de bal breed te leggen. Vlak voor rust kwam Martijn Jansen, al glijdend, net iets tekort om een pass van Halfwerk te verzilveren. Na de thee ontstond er een ander wedstrijdbeeld, DETO moest uit een ander vaatje tappen en deed dit met verve. Geholpen door een, naar het leek, in slaap gesust Genemuiden liep de thuisclub de gasten bijkans overhoop. Erik Rotman tikte de bal bijna in eigen doel, maar werd gered door de paal. Doelman Flier kon de bal vervolgens klemmen. Dit moment van onrust werkte stimulerend voor DETO. De thuisclub ontwikkelde aan de hand van de bij vlagen niet te stuiten Ter Avest een enorme vechtlust. Die vechtlust werd al snel beloond. De bal werd uit een (onregelmatig maar onbestrafte) afgeslagen Genemuider aanval direct naar voren gespeeld. Rotman verkeek zich op de bal en op de snelheid van Augien Aslan en greep ten koste van een gele kaart in. De vrije trap van Ter Avest leek in eerste instantie nergens op, maar het been van Bilanovic promoveerde bal wel tot doeltreffend leer. De aansluitingstreffer maakte Genemuiden nog onrustiger, met nare gevolgen. Van het (goede) voetbal van voor rust was geen sprake meer. Duels gingen te makkelijk verloren of werden niet meer aangegaan. De rollen waren omgedraaid, Sportclub liep achter DETO aan. De aanvallen van DETO hadden een grote directheid en werd uitgevoerd met veel snelheid. De Genemuider defensie moest alle zeilen bijzetten om de DETO af te houden. Het lukte niet, Ter Avest werd gevonden op de linkerflank. Balvast in de aanname en gewelddadig hard in de afwerking had Flier het nakijken toen de bal in het dak van het doel knalde. Genemuiden leek geknakt en rijp om geslachtofferd te worden.Zover kwam het niet. Vanaf de aftrap kwam Martijn Jansen oog in oog met doelman Jansen. De doelman won wel, maar de aanvallende actie gaf Genemuiden toch weer iets van moed. De druk van de eerst tien minuten na rust kon DETO niet handhaven. Echte grote kansen kwamen er niet meer voor de thuisclub. Een schot van Fraterman gaf Flier nog wat problemen. DETO ging eigenlijk een beetje op safe, de mededeling naar de doelman om de tijd te nemen gaf voldoende aan. Dezelfde doelman had waarschijnlijk ook de meeste balcontacten in de tweede helft. Aan de andere kant liet Genemuiden ook niet veel zien, de spelers kwamen te ver uit elkaar te spelen en het leek er op dat het gevoel ook wat was weggevloeid. Toch kwam Genemuiden weer op een verdiende voorsprong. Langzamerhand had Genemuiden weer wat druk kunnen zetten en dit betaalde zich uit na een inworp. Halfwerk verlengde de bal met het hoofd waarna, invaller Jacco Riemens de bal met het hoofd over doelman Jansen in het doel legde. Nadien verzuimde Genemuiden de voorsprong uitte breiden. De grootste kansen waren voor Lip, het bleef bij kansen. DETO zocht met de moed der wanhoop naar een punt, het kwam er niet van omdat Genemuiden nu wel de boel dicht kon houden, maar ook omdat het overleg er bij DETO niet meer inzat. Gezien de kansenverhouding een zeer verdiende overwinning en een goede basis om weer verder te bouwen. Al zal er een antwoord gevonden moeten worden op het grote verval van vooral de eerste periode na rust.Foto's: Helmich Lubberts