Eerste nederlaag Sportclub Genemuiden

STAPHORST – Sportclub Genemuiden is zaterdag tegen de eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. De derby tegen het felle Staphorst werd met 3-1 verloren. Sportclub Genemuiden keek al na twee minuten tegen een 1-0 achterstand aan door een slippertje van doelman Flier. De ervaren doelman lukte het niet om de bal klem te krijgen. De geslepen Martijn Brakke wist hier wel raad mee 1-0. Het cadeautje werkte bevrijdend voor de thuisclub en had een beklemmende uitwerking op Sportclub Genemuiden. Voor rust lukte het Sportclub Genemuiden nog wel langszij te komen. Na een goede actie van Riemens, was het Anne van der Kolk die in de 25e minuut schitterend afrond 1-1. Staphorst gebruikte de uitgedeelde tik om Sportclub Genemuiden nog dieper in de malaise te drukken. Gesteund door de wind werd elke bal meteen diep richting het andere doel geslingerd. De Genemuider defensie kreeg geen rust, de immer bewegende en sleurende Brakke, gesteund door de bijsluitende Mijnheer en Ties, was een plaag voor de Genemuider achterhoede. Pas na acht minuten vond Genemuiden wat lucht, meteen was er ook een kansje. Jeffrey de Visscher werd op de linkerflank vrijgezet, maar Patrick Lip kon zijn trekbal vanaf de achterlijn net niet voldoende beroeren. Vanuit de omschakeling ontstond er meteen gevaarlijke schietkans voor Brakke, zonder gevolgen voor Sportclub. Nog geen minuut daarna was het weer chaos troef in de het vijfmeter gebied voor Flier. Miscommunicatie en fysieke druk bracht Genemuiden aan het wankelen, ook ditmaal bleef een doelpunt uit.Langzamerhand ging het toch wat beter lopen bij Sportclub Genemuiden en werd ook duidelijk dat er kansen lagen. Vooral op de momenten dat Genemuiden even de gelegenheid kreeg om de bal snel rond te laten gaan werd de kwetsbaarheid van Staphorst getoond. Genemuiden vergat er echter goed mee om te gaan, te vaak ging de vlag, in kansrijke situatie, omhoog. Het zeer compact spelende Staphorst spinde er garen mee. Toch kwam de gelijkmaker, in die fase ook nog wel verdiend omdat Sportclub Genemuiden toen het betere van het spel had. Het was in de 25e minuut toen Anne van der Kolk een subliem uitgespeelde aanval afrondde. Vooral de steekbal van Jacco Riemens, na goed voorbereidend werk van Berry Halfwerk en Lip, was van grote schoonheid. Sportclub Genemuiden leek het lek boven te hebben en de weg naar de voorsprong leek weer open. Rainier Resokario was er dichtbij, na een bekeken vrije trap van De Visscher verzuimde hij echter uit te halen en koos hij voor een andere oplossing. De opzet mislukte. Vlak voor de rust leek de voorsprong voor Sportclub Genemuiden toch een feit te worden. De vrij opgekomen Koenders werd bediend, maar zijn fraaie lob trof net geen doel. In de tweede helft kwam Sportclub Genemuiden beter uit de startblokken. Dit leverde al snel een kansje op voor De Visscher. Staphorst pakte al snel hetzelfde recept van voor rust weer op. Met lange ballen werd gepoogd om onrust in de Genemuider defensie te bewerkstelligen. Na vijf minuten had dit al succes. Brakke pikte de bal op en baande zich een weg door de defensie. Zijn schot was onhoudbaar voor doelman Flier. Genemuiden was weer terug bij af. De gasten hadden even tijd nodig om te verwerken. Staphorst maakte bijna gebruik van de Genemuider ellende, dit leverde een hectisch tafereel op in de Genemuider doelmond. Na diverse caramboles verdween de bal weer uit de zestien. Genemuiden leefde nog. Langzamerhand ontstond er weer iets van een Genemuider overwicht, echter nu zonder echte overtuiging. Sportclub Genemuiden ging te vaak mee in het spel van de thuisploeg. De gastheren maalden hier niet om, met de lange bal maakte Genemuiden toch geen kans. Die kans kreeg de ploeg alleen als de combinatie werd gezocht. Uit één van die combinaties sneed Koender de zestien in. De aanval werd niet afgemaakt door een overtreding. De arbiter wilde van niets weten en liet doorspelen. Kansen waren er ook voor de invallers Willem Lanjouw en Sijmen Eenkhoorn. De grootste kans ontstond wellicht nadat Eenkhoorn vrij voor Versteegt kwam. De bal had echter iets te veel snelheid om ineens doeltreffend uit te halen, Eenkhoorn omspeelde de doelman, maar bevond zich daarna niet meer in de situatie om af te rondden. Toch lukte het hem om de bal weer voor het lege doel te krijgen, het enige wat ontbrak was een Genemuider voet.Genemuiden liet steeds meer ruimte in hun jacht op een punt, Mark Schra profiteerde er van. In de omschakeling ging de bal weer razendsnel diep, Schra pikte op maar liep zich vast op Halfwerk. De Genemuider verdediger verslikte zich echter in de bal, waardoor Schra opeens oog in oog met Flier stond. Hij faalde niet en stelde de overwinning veilig.