Dillen over EK: 'Er had meer ingezeten'

Sport

GENEMUIDEN - Skeeleraar Wim Dillen is niet tevreden over zijn Europees Kampioenschap Inline Skaten, afgelopen week in Heerde en Zwolle. De Genemuidense eerstejaars junior behaalde in totaal een zilveren plak, op de aflossing 3 kilometer. "Dat is niet waar je een heel jaar hard voor traint."

Dillen kijkt terug op een 'zwaar toernooi'. Het begon met zijn deelname aan de 300 meter piste in Heerde. "Dat is eigenlijk niet mijn afstand", vertelt de 18-jarige. "Ik deed daar puur aan mee om de sfeer te proeven, om de spanning op te zoeken. Daarna heb ik bij de punten/afvalkoers Ruurd Dijkstra geholpen. Hij haalde goud."

Dillens enige podiumplek was op de aflossing 3 kilometer. Dillen: "Dat was jammer genoeg het zilver. Daar had echt goud ingezeten, maar door een paar kleine foutjes liepen we dat mis. Dat was niet nodig. Maar het is ook altijd een kwestie van een beetje geluk, de ongelukjes zitten in een klein hoekje. Maar zilver is zeker ook niet slecht."

Het tweede deel van het EK werd in Zwolle voortgezet op de weg. "Bij de puntenkoers hoopte ik de kopman te zijn", vertelt Dillen. "Maar dat werd uiteindelijk Niels Mesu. Het bleek gaandeweg de race dat hij niet in staat was punten te pakken. Dat zag ik iets te laat. Toen ik het eenmaal doorhad ben ik zelf voor de punten gaan rijden. Dat leverde mij er vijf op, net een te weinig voor het podium. Dat was heel zuur. Het is jammer dat mijn ploeggenoten mij niet dat zetje hebben kunnen geven."

Op de daarna volgende afvalkoers kon Dillen de knop niet omzetten. "Ik was misschien nog een beetje teleurgesteld over de puntenkoers. Maar ik reed daar niet goed, geen idee als hoeveelste ik ben geindigd."

Teleurstelling

Ook de aflossing op de weg liep uit op een teleurstelling. "We begonnen die wedstrijd in de wetenschap dat we bij de aflossing op de piste het zilver hadden behaald", vertelt Dillen. "We gingen nu dus voor goud. Alleen werd een teamgenoot door een Fransman aan zijn pak naar achteren getrokken. Daar kreeg hij een waarschuwing voor, maar daar schoten wij verder niets mee op. We hadden dus al een gat met de eerste drie, dat we niet meer dicht kregen. We eindigden als vierde."

Het afsluitende onderdeel was de marathon in de binnenstad van Zwolle. Er ontstond een kopgroep van drie rijders, waaronder Nederlander Niels Mesu. "Er zat ook een Franse wereldkampioen in die kopgroep", legt Dillen uit. "Het was te voorspellen dat hij niet verslagen zou kunnen worden. Die Fransman reed later ook weg uit de kopgroep. Ik heb drie keer aan de bondscoach gevraagd of ik zelf mocht gaan rijden. Maar dat mocht niet, omdat er nog een Nederlander vooruit reed. Het idee was dat we zo in ieder geval zeker waren van het podium. Maar goed, bij zilver ben je de eerste verliezer. In de eindsprint van het peloton ben ik nog wel als eerste over de finish gekomen. Maar er had meer ingezeten."