IJsselmeervogels overvleugelt SC Genemuiden in slotfase

Sport

SPAKENBURG - Opnieuw komt Sportclub Genemuiden weer tekort in een uitduel tegen de gevestigde orde van het Nederlandse amateurvoetbal. De ploeg van trainer Richard Karenbelt ging met 3-0 onderuit bij IJsselmeervogels, maar deze nederlaag was geflatteerd. 65 minuten was Sportclub Genemuiden dwingend aanwezig, maar het was niet genoeg.

De beginfase was voor thuisclub. IJsselmeervogels gaf veel druk op de bal en dat zorgde voor onrust in de Genemuider gelederen en leidde tot kleine mogelijkheden voor De Harder en Ramic. Sportclub Genemuiden neutraliseerde redelijk snel de verbeten jacht van De Vogels, en langzamerhand werd de druk verlegd. Sportclub Genemuiden positioneerde zich beter, waardoor de thuisclub steeds meer moeite kreeg om tot een fatsoenlijke opbouw te komen. Het duel raakte in balans, Genemuiden kwam zo nu en dan gevaarlijk door, maar echte kansen konden nog niet worden genoteerd.

Na een kwartier spelen kwam IJsselmeervogels gevaarlijk door via Michal de Harder, Flier redde bekwaam en bracht snel de tegenstoot op gang. Een snelle combinatie over de linkerflank bracht Jacco Riemens in schietpositie, zijn schot zeilde nipt langs het doel. Een paar minuten later zuchtte Sportclub Genemuiden opgelucht toen Ramic een diepe bal ineens op de slof nam en het leer ook naast het doel zag verdwijnen. Het was eigenlijk het laatste wapenfeit van de thuisclub voor rust. Sportclub Genemuiden ging het tempo en daardoor de wedstrijd bepalen. De kansen kwamen er in die fase ook, maar waar de ene keer het vizier niet goed stond afgesteld ontbeerde het de ander keer aan kracht. Zowel Willem Lanjouw, Jacco Riemens en Anne van der Kolk kregen de bal niet langs Van Strien.

De rust kwam en bracht nieuwe moed voor de thuisclub. Al snel vanaf de aftrap moest Sportclub-goalie Albert Flier handelend optreden op een inzet op de opgekomen Bart van Wieringen. Niet lang daarna had Martijn van Strien weinig moeite met het te zachte schot van Martijn Jansen. Na een goede acht minuten in de tweede helft werd Sportclub Genemuiden een strafschop onthouden. Na een vloeiende aanval op de linkerflank eindigde Jansen, na een combinatie met Lanjouw, met zijn neus in het rubber. Arbiter  Van den Berg durfde het niet aan. Sportclub Genemuiden ging verder en creerde zich enkele mogelijkheden, maar succes bleef uit. Of doelman Van Strien was paraat of de oplossing was te omslachtig.

Met nog 24 minuten op de klok kwam IJsselmeervogels ineens weer zeer gevaarlijk door. Uit een counter testte Verwey de reflexen van Flier. De redding luidde de eerste van drie zeer gevaarlijke corners op rij in. Sportlclub Genemuiden kreeg eerst de bal niet weg. De hierdoor ontstane onrust bracht extra elan bij de thuisclub. Het was dan ook niet verwonderlijk dat niet lang daarna de eerste treffer viel. In de 70e minuut zag het hier eerst niet naar uit. Lanjouw ontsnapte weer aan de defensie. Zijn pass naar de rechterflank leverde echter niet de gewenste ruimte op voor Jansen om uit te halen. Dertig seconden later was het raak aan de andere kant. De Genemuider defensie bood Ramic de gelegenheid en de ruimte om Flier kansloos te laten.

Na de achterstand zocht Sportclub Genemuiden nog nadrukkelijker het vijandelijke doel, wetend dat aan de andere zijde de kans op een tegentreffer vergroot werd. Nadat Anne van de Kolk de bal, vanaf de rand van de zestien, naast het doel joeg, lag even later de bal voor de tweede keer achter Flier. Een uitbraak van De Vogels leverde met een schot naast toch een hoekschop op, omdat Flier de bal zou hebben getoucheerd. De net ingevallen en vrijgelaten Jan de Graaf zette zijn hoofd tegen de bal en liet Flier kansloos. Nog was de koek niet op voor de Vogels. Sportclub Genemuiden liet het lopen, waardoor de koppende De Graaf weer tot scoren kwam.