Boxum pakt brons op NK

Sport

AMSTERDAM - Marit Boxum kwam afgelopen weekeinde namens ZvZwartsluis in actie bij het NK korte baan voor junioren in het Sloterparkbad in Amsterdam. Met vier top tien-noteringen en een bronzen medaille kan ze terugkijken op een geslaagd NK.


Boxum kende afgelopen vrijdag een goede start van het toernooi. Op de 200 meter rugslag was ze op weg op naar een podiumplaats. In de laatste 50 meter had ze echter net te weinig over, maar met een vijfde plaats en een verbetering van haar inschrijftijd met drie seconden kon ze tevreden zijn. Het gaf veel vertrouwen voor de rest van het toernooi. Op zaterdag stond de 100 meter rugslag op het programma. Op deze afstand had ze de meeste kans op een medaille. Eerder had ze laten zien onder haar beste tijd te kunnen zwemmen en dat liet ze zaterdag opnieuw zien. In een goed opgebouwde race zwom ze naar een derde plaats in een tijd van 1.06.79 minuut. Vervolgens eindigde ze op de 200 meter wisselslag als zevende in 2.32.06. Opnieuw een persoonlijk record.

Op de slotdag restte de 400 meter rugslag en de 100 meter vrije slag. Op de 400 meter rug hadden slechts acht zwemsters voldaan aan de limiettijd. Boxum heeft weinig NK-ervaring op dit nummer, maar ging bij de vlinder en rugslag met de besten mee. De schoolslag kostte haar echter teveel energie. Daardoor had ze geen macht genoeg meer voor de afsluitende 100 meter rugslag. Ze tikte als zevende aan en evenaarde haar persoonlijke toptijd.

Op de slotafstand, de 100 meter vrije slag, haalde Boxum nog ¿¿n keer alles uit de kast. Dat leverde haar een een persoonlijk record op: 1.02.72.