Henk Smalbrugge wederom de snelste bij Nieuwjaarsloop DESZ

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS – Henk Smalbrugge heeft zaterdag de 30ste editie van de Nieuwjaarsloop van DESZ op zijn naam geschreven. De atleet uit Hasselt liep de 10 kilometer in 35.38 minuten.

Vorig jaar won Smalbrugge ook de Nieuwjaarsloop. Dit keer was hij elf seconden langzamer. Smalbrugge won met overmacht. De nummer twee, Klappe, liep een tijd van 40.59 seconden. Alex van Dalfsen kwam als derde over de streep (41.48).

Door de regen was het parcours soppig en kreeg de loop het karakter van een cross. Tot tevredenheid van Smalbrugge, die de Nieuwjaarsloop gebruikte als voorbereiding op het NK Cross, dat op 12 maart plaatsvindt. “Dit soort parcoursen brengen me veel. Het kost kracht. Ook heb ik zo een goede tien kilometer in de benen. Dit is een heel onbevangen loop met een gezellig karakter. Het is anders dan het massale bij andere lopen. Deze loop trekt mensen uit de regio die lekker willen genieten.”

In de loop der jaren is Smalbrugge uitgegroeid tot een prestatieloper. “Ik ben 42 jaar en mag het nog graag doen. Ik train vijf á zes keer in de week. Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik ben het langzaam op gaan bouwen en het ging lekker. Dan komt vanzelf de uitdaging en word je prestatiegericht.” Het vizier staat al enige tijd gericht op het Nederlands kampioenschap cross. “Ik heb als voorbereiding meerdere crossen gedaan. Op het NK hoop bij de eerste vijf te eindigen in de categorie 40+. Ja, dat is best hoog gegrepen, maar het moet kunnen. Op 23 januari loop ik de Holterbergcross. Dan wil ik diep gaan, volle bak. Dan wil ik kijken waar ik sta. Vervolgens doe ik op 5 maart een cross in Markelo. Deze wedstrijd gebruik ik om wedstrijdritme te houden.”

Bij de vrouwen ging de winst naar Linda Schevering in een tijd van 47.06. Jeanne Postma eindigde als tweede (1.08.26). Sander Bijkerk won de 5 kilometer (18.54) voor Thijs Peereboom (21.15) en Demian Slurink (21.42). Eline Huitema won de strijd op deze afstand bij de vrouwen (22.04) voor Mirjan Voerman (25.41) en Jackelien Feenstra (28.14). Noah Kikkert en Britt Schippers waren de kampioenen bij de jeugd tot en met 10 jaar op de 1 kilometer. Ali Abdulyadiz en Anouk Fakkert waren het snelst bij de jeugd tot en met 14 jaar over 2,5 kilometer.

Door de regen trok de Nieuwjaarsloop dit keer minder deelnemers dan vorig jaar. 154 mensen deden mee. Vooral bij de jeugd waren er minder inschrijvingen. “Door de regen was het parcours veel zwaarder. Dan zijn er mensen die afhaken, vooral bij de kleintjes. Het parcours was al nat. De regen vanmorgen was funest. Toen werd het soppig”, aldus Harm Folkerts, die samen met Jan Elfring en Edwin van der Linden de organisatie voor zijn rekening nam. Hij kijkt toch tevreden terug. “Ik had gehoopt op 220 deelnemers, maar ben wel tevreden met 154 inschrijvingen. Als we met de Nieuwjaarsloop tussen de 150 en 200 deelnemers zitten, ben ik zeer content.”

Terug naar de winnaar. Smalbrugge heeft zich ontwikkeld tot een succesvol loper. Hij wil graag zijn passie delen met beginnende lopers. “Vorig jaar heb ik mijn diiploma ‘Runnersinstructor’ behaald. Binnenkort begin ik met een lopersgroep voor mensen die willen beginnnen met hardlopen. De cursus duurt 12 á 13 weken en kost 40 euro. De eerste les is gratis. Na deze cursus kunnen mensen 5 kilometer hardlopen. Opgave via henkes58@hotmail.com.