Klaas Noordstra

Geen tweede Omloop-zege voor Van der Horst

Sport

GENEMUIDEN - Nadat junior Dennis van der Horst uit Hasselt in 2015 zorgde voor een thuiszege voor zijn vereniging De Noord-Westhoek, doorkruiste een lekke band zijn plannen om een jaar later opnieuw voor de overwinning te sprinten in Genemuiden. Nils Eekhoff uit Rijsenhout soleerde zaterdag naar de zege bij de 44e Rabo Omloop van Noord-West Overijssel. Bij de nieuwelingen won Luuk van Gestel uit Moergestel in de sprint van een omvangrijke groep.

Er stond zaterdag niet veel wind in de Kop van Overijssel, maar de nieuwelingen en junioren toonden zich desondanks gretig om er van begin tot eind koers van te maken. Dat er bij de jongste categorie een man of vijftig voor de winst sprintte, wilde niet zeggen dat niemand probeerde weg te komen namelijk. Zelf tot in finishplaats Genemuiden -waar Stijn Ruiter uit Uithoorn het solo probeerde- werd er aanvallend gekoerst. Maar een echte kloof werd er nooit geslagen, waardoor de sprinters hun kans mochten wagen.

De latere winnaar Luuk van Gestel kneep hem nog wel even, want in de buurt van Belt-Schutsloot (met nog 25 kilometer te gaan) deed een valpartij het peloton in vele groepen uiteen slaan. Omdat er vooraan niet echt werd doorgetrokken op dat moment, konden de groepen samen lopen en kon Van Gestel tonen veruit de snelste van het peloton te zijn. “Ik had het goede wiel te pakken en reed vervolgens de perfecte sprint", vertelt hij. "Ik ben er heel blij mee, want dit is toch een mooie aansprekende klassieker om te winnen.”

De kussen kreeg hij van rondemissen Lisa Winters en Tamara van der Horst. Beide rensters rijden zelf westrijden, de laatste won een week voordien zelf Gent-Wevelgem voor nieuweling-meisjes. Bram Prins uit Hasselt wist een twaalfde plaats in de wacht te slepen in de Omloop van Noord-West Overijssel voor nieuwelingen.

Bij de nieuwelingen werd er aangevallen vanuit het vertrek en de eerste renners bereikten zelfs Hasselt nooit omdat ze te veel achterstand opliepen in de Masterbroekerpolder en door de jury werden terug gestuurd. Bij de junioren kreeg de wedstrijd juist het karakter van een afvalrace waarin steeds meer renners moesten erkennen (nog) niet mee te kunnen met de besten in koers.

De mannen van De Noordwesthoek reden een attente koers met titelverdediger Dennis van der Horst (Hasselt), Tim Naberman (Genemuiden) en Patrick Coster (Hasselt) altijd in de voorste gelederen van het peloton. Het waren de mannen van RWC Ahoy die de wedstrijd hard maakten door om beurten aan te vallen. Verder was het opvallend dat de latere podiumbezetting al vroeg actief was voorin de koers. Maikel Zijlaard (uiteindelijk derde) en de latere winnaar Nils Eekhoff zaten in de eerste echte aanval van de dag.

Nadat Vincent Hoppezak namens Ahoy in gezelschap van Koen Frens (IJsselstreek) ook het avontuur zochten, reed Ide Schelling (Monkeytown) enige tijd solo voor de meute uit. Op de dijken bij Blokzijl en Kuinre werd er opnieuw veelvuldig aangevallen, maar het was op de slechte strook stenen achter Zwartsluis waar drie koplopers ten aanval trokken: opnieuw waren Schelling en Zijlaard mee en deze keer was ook Jesse Lagendijk (Avanti) mee gesprongen. In het peloton onderkende Eekhoff het gevaar en hij sprong naar de drie toe.

Net op dat moment reed Dennis van der Horst lek. Na een inspannende maar geslaagde achtervolging bij het peloton, moest de renner uit Hasselt concluderen dat de eerste vier nog altijd in de aanval waren. Hij probeerde op de dijk van Hasselt naar Genemuiden de sprong nog te maken, maar kreeg geen ruimte. Terwijl hij moest erkennen dat er geen tweede opeenvolgende zege in zat, reed Eekhoff vooraan naar de winst door ook nog eens bij zijn drie metgezellen weg te springen.

“Toen we van de dijk afkwamen en het industrieterrein opreden, ben ik weg gereden. Ze twijfelden heel even, maar het was genoeg om een definitieve kloof te slaan. Vorig jaar moest ik hier nog onderkoeld uit de wedstrijd stappen, nu ben ik gewoon winnaar van deze mooie koers”, glunderde de man uit Rijsenhout.

En Van der Horst? Die baalde uiteraard. “Die lekke band had niet op een ongelukkiger moment kunnen komen. Er werd sowieso erg op mijn wiel gereden, iedereen wist dat ik gemotiveerd was om nog eens te winnen. Maar de vier vooraan waren te sterk. Als ik direct het wiel van Eekhoff had gehad, wat ik ook wilde, was het misschien anders gelopen.”

Tim Naberman uit Genemuiden was nu op de 18e plek de beste streekgenoot, Patrick Coster uit Hasselt werd 19e.