John Poot

‘Waterpolo DEK moet investeren in jeugd, anders geen bestaansrecht’

Sport

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN – De waterpolo-afdeling van DEK heeft geen jeugdteam en dat moet volgens trainer Gerrit Riezebos veranderen. “Die moet er komen. Als je als vereniging nu niet investeert in de jeugd is er geen toekomst voor het waterpolo in Genemuiden”, waarschuwt de trainer uit Wezep.

Volgens Riezebos is de potentie er wel bij DEK. “Soms is er vanuit de zwemjeugd belangstelling om te gaan poloën. Afgelopen donderdag had ik enkele jeugdleden op de training. Dan zie je dat er wel belangstelling is. Maar deze kinderen heb je nu weinig te bieden.” En dat vindt Riezebos jammer. Hij is ook actief als trainer bij Zignea en daar wordt eindelijk de nadruk gelegd op jeugd.

Riezebos weet waar hij over praat. De geboren Kampenaar heeft zijn sporen als trainer in het waterpolo ruimschoots verdiend. Zo was hij eerder maar liefst achttien jaar actief als trainer bij Zignea. Het leverde hem bij de club de onderscheiding ‘Lid van Verdienste’ op. Hij werkte vijftien jaar als trainer bij Hattem/Wezep en was trainer bij de dames van Swol 1894 (twee jaar), DWK (1 jaar), De Rijn (twee jaar) en Brummen (twee jaar). Dit seizoen is hij bezig aan zijn vijfde jaar bij DEK. Het afgelopen seizoen werd hij kampioen met DEK, een primeur voor de ploeg uit Genemuiden. Dit seizoen heeft DEK het moeilijk op een hoger niveau. “De ambitie is handhaven, maar dat is misschien te hoog gegrepen”, zegt Riezebos. De Genemuidenaren kregen dan ook te maken met diverse tegenslagen.

Het begon met het vertrek van de 20-jarige Ruben Beens naar Swol 1894. “Hij zit daar nu in het tweede, maar komt waarschijnlijk vast in het eerste. Hij was onze beste speler. Als je dan promoveert en zonder hem verder moet, wordt het er niet gemakkelijker op”, aldus Riezebos, die het vertrek van Beens wel logisch vindt. “Hij kon bij DEK niet verder groeien. Dan moet je hem laten gaan. MIsschien komt hij over een aantal jaren terug en kun je er dan van profiteren. Misschien is hij wel de trainer van de toekomst.”

Terug naar de degradatiestrijd van DEK. Het werd nog lastiger toen de belangrijke krachten Wim Visscher en midachter Anco Kattenberg geblesseerd wegvielen. Er ontstonden personele problemen. “Als ik bij bepaalde wedstrijden acht man had, was ik al blij.” Jonge zwemmers moesten soms de gaten opvullen. Zij moesten wennen en hadden het moeilijk. “Maar het gaat nu wel beter. Het begint te groeien met de jonge jongens, maar daarachter zit niets meer”, zegt Riezebos.

De waterpolotrainer, al 44 jaar woonachtig in Wezep, heeft vlak voor de winterstop weer wat vertrouwen gekregen in een goede afloop. Het cruciale degradatieduel tegen Proteus 3 werd gewonnen.

“Dat was echt een zes puntenduel. Als we hadden verloren, waren we kansloos geweest in onze strijd tegen degradatie. We staan nog laatste met zes punten, maar de ploeg die derde van onderen staat heeft maar drie punten meer. Er degraderen twee ploegen. Voor de stabiliteit is het goed als DEK zich in de derde klasse weet te handhaven.”