Afbeelding
Helmich Lubberts

‘Sportclub Genemuiden moet een positieve schwung uitstralen in alle geledingen’

Sport

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN – Berend van Lente werd op 16 oktober 2015 aangesteld als nieuwe voorzitter bij Sportclub Genemuiden. Na een moeizame periode zet het bestuur in op een positieve schwung in alle geledingen van de club.

Toen Van Lente instapte als voorzitter, wist hij dat het geen gemakkelijke klus zou worden. Als voorzitter moet je een olifantenhuid hebben. “Ik heb veel over mijn kop heen gehad. Vooral in de tweede helft van het vorige seizoen. ‘Jullie maken de club kapot’, kreeg ik te horen. Maar ik probeer er uit te halen wat er in zit. Dat probeer je over te brengen.” Voor supporters is het verleidelijk om na afloop van een wedstrijd kritiek te uiten bij de voorzitter, maar daar heeft Van Lente geen trek in. “Ik heb geen zin in gezeur in de bestuurskamer. Als voorzitter ben je de pispaal als het tegenzit. Daarom heb ik elke donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur een inloopspreekuur. Dan kunnen mensen bij me komen en daar wordt goed gebruik van gemaakt.” Van Lente staat open voor iedereen en filtert de informatie. “Soms heb ik er echt wat aan.”

Van Lente kijkt tevreden terug op 2016. “Er komt steeds meer structuur. De poppetjes staan op de goede plek.” Volgens hem wordt er in alle geledingen gewerkt aan een beter Sportclub Genemuiden. Een van de speerpunten is de accommodatie. “Daar moesten we echt mee aan het werk. Twee natuurvelden zijn vernieuwd. Dat was hard nodig. Daar heb je wel de gemeente bij nodig. We zijn er tijden mee beziggeweest. En het kunstgras op veld 5 is vernieuwd. Dat hebben we zelf bekostigd.” De club is druk bezig om de accommodatie verder te verbeteren. Zo is er een start gemaakt met LED-verlichting en ook zonnepanelen staan op de planning. “Ook zijn we aan het onderzoeken hoe en welke oude kleedkamers we kunnen renoveren.”

Een ander belangrijk punt is het project ‘Positief Coachen’ bij de jeugd. Door positief coachen krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Het project wordt omarmd door het NOC*NSF en ook ondersteund door de gemeente. Stichting Positief Coachen van Ewoud van Kouwen vervult op de achtergrond een belangrijke rol. Met het project legt de club ook een link naar het bedrijfsleven. “Die kan aanhaken. Bepaalde onderdelen kun je implementeren in een onderneming.” Sportclub Genemuiden heeft op het gebied van ‘Positief Coachen’ belangrijke stappen gezet. “We behoren tot de beste vijf clubs van Nederland die hiermee het verst zijn gevorderd”, zegt Van Lente niet zonder trots. De jeugd staat er volgens Van Lente sowieso goed op bij Sportclub Genemuiden. “De kinderen lopen er fantastisch bij en sportief mogen we ook niet klagen. En de doorstroming ziet er goed uit.”

Financieel gezien is de club gezond en commercieel worden al jaren indrukwekkende prestaties geboekt door Businessclub De Wetering. “Daarmee behoren we tot de top van Nederland. We hebben tweehonderd businessclubsponsoren. Dat is uniek.”

Na een moeizame tweede helft van het seizoen 2015/2016 gaat het dit voetbaljaar een stuk beter met Sportclub Genemuiden. Volgens Van Lente moet een club als Sportclub Genemuiden minimaal op hoofdklasse-niveau spelen. De hoofdklasse B noemt hij een ‘hartstikke leuke’ competitie. “We draaien nu bovenin mee. Als je de kans krijgt om een stap omhoog te maken, moet je die pakken. Dat straalt de groep ook uit. Maar het is geen must. We willen een solide hoofdklasser zijn en als het kan een stapje hogerop.”

Gebrek aan vrijwilligers

Zorgen zijn er ook. Vooral de terugloop van het aantal vrijwilligers stemt tot somberheid. “Als dat zo doorgaat, moeten we op zaterdag de keuken dichtgooien. Dat willen we absoluut niet. We onderzoeken wat we hieraan kunnen doen.”