Afbeelding

Anna van der Breggen wint Amstel Gold Race en beleeft topdag

Sport

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT – Anna van der Breggen heeft afgelopen zondag de Amstel Gold Race op haar naam geschreven. De koers werd voor het eerst sinds 2003 weer eens voor vrouwen georganiseerd. Van der Breggen genoot met volle teugen en beleefde naar eigen zeggen een topdag.

Dat de vrouwen nu ook een klassieker in eigen land kunnen rijden betekent veel voor het dameswielrennen. “En als je dan ook nog weet te winnen, is het helemaal fantastisch", aldus Van der Breggen.

De Hasseltse, woonachtig in Zwolle, plaatste enkele kilometer voor de finish een succesvolle ontsnapping. Uiteindelijk kwam de Olympisch kampioene als winnaar over de streep. Van der Breggen genoot van de sfeer tijdens de Amstel Gold Race. Deze klassieker is een van de twee wedstrijden die zijn toegevoegd aan de wielerkalender voor vrouwen. De andere is Luik-Bastenaken-Luik. Deze koers wordt komende zondag verreden. Woensdag staat de Waalse Pijl op het programma.

De wielrensters krijgen het steeds drukker en dat is goed voor het dameswielrennen. De vrouwen kunnen meeliften op de exposure van de mannen. Maar volgens Van der Breggen moet het niet te snel gaan. “Als er nog veel meer wedstrijden bijkomen, worden de iets minder belangrijke wedstrijden geskipt. Nu past het perfect en kunnen andere wedstrijden blijven bestaan.”