Sportclub Genemuiden staat op een tweesprong met succesvol Edel Grass U14- Talent Tournament

Sport

(door Gerard Meijeringh)
GENEMUIDEN - KV Mechelen is zaterdag winnaar geworden van de derde editie van het Edel Grass U14-Talent Tournament bij Sportclub Genemuiden. Sijmon Eenkhoorn kijkt namens de organisatie zeer tevreden terug. Volgens hem staat de organisatie voor een tweesprong. Op dezelfde voet verder gaan of het evenement uitbreiden tot een tweedaags toernooi.

Al jarenlang oogst Sportclub Genemuiden veel waardering voor het Edel Grass U14-Talent Tournament. Sportclub Genemuiden wilde enkele jaren geleden een hoogwaardig jeugdtoernooi organiseren en in die opzet is de organisatie bij elke editie geslaagd. Ieder jaar regent het complimenten.

Zaterdag was dat niet anders. "We hebben zoveel positieve reacties gehad. Jonge voetballers op het podium bedankten de organisatie en spraken uit dat ze hopen dat ze volgend jaar terug mogen komen. Daar doe je het voor. De sfeer was geweldig en we hadden met KV Mechelen een mooie en terechte winnaar. Dit team leverde de 'Rookie van het toernooi, de topscorer en de beste speler. Ze speelden ook het beste voetbal. Iedereen was vol lof over deze ploeg", aldus Eenkhoorn.

KV Mechelen won de finale tegen NAC met 2-1. FC Utrecht eindigde als derde. SC Heerenveen kwam uit op een vierde plek. De sportiviteitsprijs was voor De Graafschap. Sportclub Genemuiden eindigde op een zevende plek. De ploeg won in de strijd om plaats zeven met 2-1 van PEC Zwolle.

Sportclub Genemuiden was de enige amateurvereniging die in actie kwam. In het verleden deden er meer amateurclubs mee. "Ieder jaar wil je als organisatie verder groeien in niveau en stappen maken. De top zes in Nederland wil niet tegen amateurverenigingen spelen. Dat gaat om de weerstand. Profclubs kijken goed wie er deelnemen op een toernooi. Is er voldoende weerstand te verwachten, kunnen we daar wat mee. En dat gaat echt niet om het winnen van het toernooi."

Sportclub Genemuiden heeft in drie jaar echt wat neergezet. De vraag is hoe het nu verder moet. "We kunnen de huidige opzet continueren. Dan blijft het toernooi op één dag met veel leuke wedstrijden. Daar is helemaal niets mis mee. Je kunt als organisatie ook de stap maken naar een tweedaags toernooi. Sommige clubs vinden een toernooi van een dag tekort. Maar dan komt er wel veel op ons af. Dan heb je wel te maken met extra overnachtingen en vrijwilligers. Buitenlandse ploegen overnachten wel en krijgen van ons een bijdrage in de kosten. Nederlandse ploegen krijgen dat niet. Maar als je naar een tweedaags toernooi gaat, wordt dat een ander verhaal."

Volgens Eenkhoorn ontkom je er in dat geval niet aan om gastgezinnen te zoeken. "Dan moeten we in Genemuiden polsen hoe men staat tegenover gastgezinnen. Anders worden de kosten te hoog." Daar komt nog bij dat er van de vrijwilligers nog meer wordt gevraagd. "Dan moeten ze een dag vrij nemen. Een optie is om dan vrijdagmiddag om 13.00 uur gaan beginnen, maar ook dan moet er nog meer werk worden verzet door vrijwilligers en zullen ze uren moeten vrij nemen op hun werk."

En dan is er nog de discussie over de datum van de volgende editie. Volgend seizoen beginnen de voetbalcompetities drie weken later en wordt er in juni langer doorgespeeld. De grote vraag is of het jeugdtoernooi van Sportclub Genemuiden dan in de verdrukking komt. "Ook daar gaan we over nadenken. Sommige clubs, zoals FC Groningen en Vitesse hebben twee weken geleden al vakantie gekregen. Maar sommige deelnemende teams hebben vandaag hun seizoen bij ons afgesloten." Genoeg vragen dus voor de toekomst. Volgens Eenkhoorn gaat de organisatie nog voor de zomervakantie evalueren.