Gerard Meijeringh

Einde van het tijdperk Kjelt Bonhof bij Olympia ‘28

Sport

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - De eerste selectie van Olympia ‘28 moet verder zonder aanvaller Kjelt Bonhof en leider Jan Moorman. Afgelopen donderdagavond kreeg het tweetal een afscheidswedstrijd aangeboden voor hun jarenlange verdienste voor Olympia ‘28.

Het is een mooie donderdagavond op het sportpark van Olympia. Een redelijke groep mensen heeft de moeite genomen om een kijkje te nemen bij deze speciale wedstrijd. En waarom ook niet? Er valt altijd wat te genieten bij dit soort wedstrijden.

Mooie namen

Bonhof heeft een mooie verzameling oud-voetballers uit het eerste elftal gekozen voor zijn selectie. Ik noem zomaar wat namen. Michel Klink, Marco Bouwhuis, Arend Palland, Wilco Slendebroek, Kasper Wursten, Sander Soer. En uiteraard Richard Boerhof. De gevreesde spits van vroegere tijden wil graag nog even laten zien wat hij in huis heeft, maar het gaat allemaal niet meer zo snel. Meer spelers hebben daar last van. Team Bonhof neemt het op tegen de huidige hoofdmacht van Olympia.

Op de schouders

In het eerste kwartier gaan de Hasselter sterrren uit vroegere tijden voluit en laten ze zien dat ze het voetballen nog niet verleerd zijn. In de 8ste minuut brengt Michel Klink Team Bonhof op 1-0. Daarna gaat de conditie een negatieve rol spelen. Valery Leusink trekt de stand weer gelijk. In de tweede helft scoort Gerrit Zekveld nog twee keer, zodat team Bonhof met 3-1 klop krijgt. Vlak voor tijd wordt Bonhof gewisseld en gaat hij op de schouders.

Het is mooi geweest

Het besef dringt door op Sportpark ‘t Hoensbroek. Nooit kunnen de supporters van Olympia meer genieten van de indrukwekkende rushes in de hoofdmacht van de roodharige op de flanken. Na ruim veertien seizoenen is het mooi geweest. Bonhof gaat voetballen in het derde van Olympia en zaalvoetballen in de WRZV-competitie. “Het is wel een beetje apart. Ik wist al vroeg in het seizoen dat ik zou gaan stoppen. Ik vond dat ik dat moest doen. Ik heb zoveel wedstrijden gespeeld. Dan is het mooi dat dit wordt georganiseerd. Ik ga het zeker missen. Met name de wedstrijden op de zaterdag. Maar alles eromheen zeker niet”, aldus Bonhof. Al jarenlang spookte het door z’n hoofd om te stoppen. “We speelden steeds tegen degradatie. Qua sfeer werd het minder. En dan steeds die kloten nacompetitie.” Maar dit seizoen genoot Bonhof. “Het was hartstikke leuk en ik was fit. De combinatie met het werk was wel eens pittig, maar je merkt dat er met de komst van frisse jongens en een nieuwe trainer iets kan ontstaan. Ik heb een mooi seizoen gehad. Waarom ik dan toch stop? De trainingen gingen me steeds meer tegenstaan. En je wilt ook wel eens een weekendje weg of op wintersport. Straks kan ik lekker zeggen dat ik er niet ben. Ik zie wel hoe het bevalt. Dat moet ik ontdekken. “ Bonhof scoorde 150 doelpunten voor Olympia. Met de club uit Hasselt haalde hij nooit de eerste klasse. Een niveau waarop Bonhof zeker niet had misstaan. “De eerste klasse had voor mij misschien wel gekund, maar ik ben nooit weggegaan. Ik vond het veel te mooi bij Olympia. Ik hou van een vertrouwde omgeving. Daarom vond ik het wel eens lastig als een karrenvracht aan spelers stopte.”

Gewaardeerd

En dan hebben we natuurlijk nog Jan Moorman. Hij was veertien jaar actief als leider bij het eerste van Olympia. “Ik ben gevraagd door Sjaak Bruins. Ik vond dat een eer. Op dat moment had ik nooit verwacht dat ik het veertien jaar zou volhouden. Ik heb me altijd gewaardeeerd gevoeld door de jongens. Ik had de boel altijd goed voor elkaar.” Moorman wilde eigenlijk na vorig seizoen al stoppen. “Maar ik heb me laten overhalen om nog een jaar door te gaan. In november hebben we een evaluatie gehad en toen heb ik gezegd dat ik echt wilde stoppen. Steeds meer kreeg ik het gevoel dat ik wel eens wat anders wilde. Je bent wel veertig zaterdagen per jaar onder de pannen. Om 11.00 uur start ik met de voorbereiding en ik ben als laatste weg. Je bent je hele zaterdag kwijt.”

Nieuw tijdperk

Op het terras worden de twee nog één keer in het zonnetje gezet. Bonhof en Moorman ontvangen van Olympia-voorzitter Martien Wursten een ingelijst shirt. Het zit erop. Een hoofdstuk is afgesloten. Een nieuw tijdperk breekt aan, zonder Bonhof en Moorman. Ongetwijfeld zullen nieuwe helden opstaan.