Afbeelding
Helmich Lubberts

Robina Eenkhoorn maakt uniek stap van Sportclub Genemuiden naar PEC Zwolle

Sport

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Robina Eenkhoorn begint binnenkort aan een nieuwe uitdaging. De Genemuidense speelde het afgelopen seizoen bij JO-17-1 van Sportclub Genemuiden en gaat komend seizoen voetballen bij Jong PEC Zwolle. Het is voor het eerst dat een voetbalster van Sportclub Genenuiden overstapt naar PEC Zwolle.

De stap van Eenkhoorn is logisch. Bij het CSE (Centre for Sports & Education) trainde ze al mee met de selectie onder 14 en 16. Onlangs is ze door PEC Zwolle goed genoeg bevonden voor Jong PEC Zwolle. Met de Zwolse club gaat ze in de beloftencompetitie spelen. En dat betekent dat ze volgend seizoen niet meer bij Sportclub Genemuiden kan spelen. Het is voor het eerst dat een voetbalster van Sportclub Genemuiden de stap maakt naar de beloften van PEC Zwolle.

Schoolvoetbal

Een nieuwe fase in haar voetballeven breekt aan. Als klein meisje begon ze met turnen. Via schoolvoetbal raakte ze verslingerd aan voetbal. “Toen was er geen houden meer aan”, aldus Eenkhoorn. Ze meldde zich aan bij Sportclub Genemuiden en ging als 9-jarige meisje bij de meiden voetballen.

Eerste meisje bij de jongens

Al snel werd haar talent ontdekt en kwam ze bij de jongens terecht. Ze was het eerste meisje dat mocht spelen bij D1, C1 en B1. Vroeger mochten er geen meisjes spelen in jongensteams bij Sportclub Genemuiden. “Sportclub Genemuiden heeft mij de kans gegeven om me verder te ontwikkelen”, zegt Eenkhoorn.

Meer weerstand

En daar is ze de club dankbaar voor. Bij de jongens kreeg ze te maken met meer weerstand. Fysiek is het zwaarder en het spel gaat sneller. Zo kon ze stappen maken als voetballer bij haar eigen club. Ze werd bovendien geselecteerd voor het regioteam en uitgenodigd voor een CSE-training. Uiteindelijk mocht ze naar het CSE, waar ze voetbal combineert met haar VWO-opleiding.

Beloftencompetitie

Eenkhoorn was zelf even in beeld voor Oranje onder de 16 jaar. Ze overleefde bijna alle schiftingen, maar in februari viel ze op het allerlaatste moment af. Dat was even een teleurstelling, maar in april kreeg ze zekerheid over haar toekomst bij het CSE. Ze stroomt door naar Jong PEC Zwolle en speelt straks in een nieuwe beloftencompetitie “Ik hoop dat ik veel kan spelen en een betere voetballer kan worden”, aldus Eenkhoorn, die weet wat haar mindere punten zijn. “Koppen, balvast zijn en acties maken. Wat mijn sterke punten zijn? Ik heb veel duelkracht, ben technisch goed en kan het spel goed verplaatsen.” Eenkhoorn heeft als uiteindelijke doel om de eredivisie te halen. Bij Jong PEC Zwolle krijgt ze de mogelijkheid om door te groeien.

Noodzakelijke stap

Om haar dromen te kunnen verwezenlijken heeft ze wel afscheid moeten nemen van Sportclub Genemuiden. Het afgelopen seizoen beleefde ze een mooi jaar bij Sportclub Genemuiden onder 17-1 (B1). Ze haalde met haar ploeggenoten de finale van de nacompetitie. In de verlenging verloor de jeugdploeg echter in de laatste minuut van de verlenging. Een teleurstellend einde van haar periode bij Sportclub Genemuiden, maar dat overheerst zeker niet. Ze kijkt positief terug. “B1 is een goede leerschool voor me geweest. Ik vind het jammer dat ik weg moet bij Sportclub Genemuiden. Ik heb er zo lang gespeeld.”

Voorbereiding

Op 2 juli begint ze met Jong PEC Zwolle aan de voorbereiding die in stukken is geknipt. Het eerste deel duurt tot 21 juli. Het tweede deel van de voorbereiding begint op 6 augustus. “Het is een leuk team. Ik ken heel veel meiden van school. Ik heb er heel veel zin aan om te beginnen.”