Tevredenheid over 47ste Omloop van Noordwest Overijssel

Sport

GENEMUIDEN – Stichting Wielerpromotie Genemuiden kijkt tevreden terug op de 47ste editie van de L&M Workwear Omloop van Noordwest Overijssel. De organisatie is blij met de drie winnaars Enzo Leijnse, Elmar Abma en Ilse Pluimers en kreeg veel complimenten. 'Mooi parcours', 'sterk deelnemersveld', 'geweldige organisatie' en de 'organisatie staat als een huis'. Complimenten waar je warm van wordt”, aldus Jan Bos van Stichting Wielerpromotie.

Om 9.00 uur ‘s ochtends vertrokken de nieuweling-meisjes en de junior-dames voor hun gezamenlijke wedstrijd. Leek het op het Havenplein zacht weer te zijn, buiten de bebouwde kom van Genemuiden plakte de praktijk anders uit. Een straffe zuidoosten wind zorgde voor de schifting in de koers. Dit wedstrijd verloop zouden we later op de dag nog tweemaal zien.

De dames maakten er een harde koers van waardoor er nabij Blokzijl, mede door de straffe oostenwind, het grote peloton in vijf groepen uiteen viel. De eerste groep bestond uit circa twintig meiden, waaruit Ilse Pluimers uiteindelijk weg zou rijden om alleen over de streep in Genemuiden te rijden. Plaatselijk favoriet, Isa Naberman, eindigde in de tweede groep als tiende in haar categorie. Rixt Tol uit Hasselt finishte verder naar achteren. Zij had onderweg last van kleine valpartijen voor haar waardoor zij werd opgehouden.

Om 12.00 gingen de nieuwelingen van start voor hun koers. Ook hier werd hard gekoerst. De nieuwelingen reden dezelfde route als de dameskoers. Via Hasselt en Zwartsluis een mooie route door de kop van Noordwest Overijssel. Ook hier brak het grote peloton in stukken, doordat bij Blokzijl de wind weer vrij spel had. In België zou men zeggen dat de deur van achteren wagenwijd openstond. Veel van de jonge coureurs konden het hoge tempo vooraan niet bijbenen, waardoor ze de groep moesten verlaten. Elmar Abma wist bij de nieuwelingen op de dijk tussen Hasselt en Genemuiden een dusdanige voorsprong op te bouwen dat ook hij alleen over de finish kon komen.

De junioren in de leeftijdscategorie 17-18 jarigen vertrokken om 15.00 uur voor hun koers. Hier brak de koers pas echt open na de doorkomst in Steenwijk. Diverse mooie passages in de Weerribben zorgde ervoor dat het peloton in enkele groepen verbrokkelde. Op de dijken van Kuinre richting Vollenhove konden velen het hoge tempo van de eerste groep niet bijbenen, zodat de eerste groep bij doorkomst van Blokzijl nog maar uit tien personen bestond. Ook hier had de wind vrij spel. Toch vond Enzo Leijnse het niet hard genoeg gaan. Tussen Zwartsluis en Hasselt piepte hij uit de kopgroep met de instelling om alleen de finish in Genemuiden te halen. Dit lukte hem. Het talrijke publiek langs de kant ontving Leijnse met luid applaus op de streep op het Havenplein in Genemuiden.

Na afloop waren er complimenten voor de organisatie. Bos gaf deze complimenten direct door aan sponsoren en alle betrokken vrijwilligers. “Zonder hen hadden we dit niet kunnen organiseren”, aldus Bos, die nu al zin heeft in de 48ste editie. Die wordt waarschijnlijk gehouden op zaterdag 4 april 2020.