Gerrit Sleurink

Tweede editie Koningsloop Hasselt trekt ruim driehonderd lopers

Sport

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT – De tweede editie van de Koningsloop Hasselt heeft zaterdag meer lopers getrokken dan vorig jaar. Dit keer schreven zich 304 mensen in. Vorig jaar waren dat er 220. “Met dat aantal zijn we zeker tevreden”, aldus Jacco Pleijsier van Trainingsgroep Het Zwartewater.

De loop werd wederom georganiseerd door Trainingsgroep Het Zwartewater, in samenwerking met Oranjevereniging Hasselt. De organisatie heeft als doel om op Koningsdag een laagdrempelige loop voor iedereen aan te bieden. Daarom werd er voor het eerst een run over 0,4 kilometer (SKZ Bambino Run) gehouden voor kinderen tot en met 5 jaar. De jongste deelnemer was 2 jaar. Ook waren er kidsruns voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar en 10 tot en met 12 jaar.

De meeste aandacht ging uiteraard uit naar de senioren. Henk Smalbrugge van Trainingsgroep Het Zwartewater was er in geslaagd om een kwalitatief breed deelnemersveld aan de start te krijgen voor de 5 en de 10 kilometer. Met Danny Koppelman als de meest opvallende en sterkste atleet. De loper van ACO van Elderen liep iedereen eruit en zette met een nationale toptijd van 30.23 een parcoursrecord neer op de 10 kilometer. Het was een leuk succesje voor Smalbrugge. Koppelman is autistisch en heeft tijdens een loop sturing nodig. Smalbrugge nodigde hem uit voor de loop. “Vanaf het begin heb ik een goede klik met hem gehad. Iemand die autistisch is kun je buitensluiten of erbij pakken. Ik ben tijdens de loop met hem mee gefietst”, aldus Smalbrugge, die zelf momenteel kampt met een vervelende blessure.

Koppelman genoot van de Koningsloop in Hasselt. “Het is me goed bevallen. Het is een mooi parcours en de sfeer is hier goed.”, aldus de 21-jarige Koppelman, die door Henk Smalbrugge wordt bestempeld als een groot talent. “Maar je moet hem niet onder druk zetten en gewoon lekker laten lopen.” Koppelman had een grote voorsprong op de nummer twee. Henry Rutgers was de nummer twee op de 10 kilometer in 32.33. Met deze tijd eindigde hij als eerste bij de Mannen 40+. Rolf van der Graaf was de eerste Hasselter op de hoofdafstand. Hij eindigde overall als tiende in een tijd van 38.46. Christian van Es uit Zwartsluis was overall terug te vinden op de elfde plek op de 10 kilometer (38.50).

Jeanet van der Berg uit Zwijndrecht was de eerste vrouw op de 10 kilometer in 41.16. Alinda Lindeboom uit Zwolle kwam een seconde later over de streep. Op de 5 kilometer won Nick Marsman bij de mannen. Aline Kootstra van ACO van Elderen was de sterkste vrouw op deze afstand. Jorn Smalbrugge won de Kidsrun in de categorie 10 tot en met 12 jaar en Brian Pastoor was de snelste bij de lopers van 6 tot en met 9 jaar. Sem Lindeboom kwam als eerste over de streep bij de Kidsrun voor kinderen tot en met 5 jaar.