Roeiers uit Zwartsluis brengen eresaluut in Rotterdam
Roeiers uit Zwartsluis brengen eresaluut in Rotterdam brugmedia.nl

Roeiers uit Zwartsluis brengen eresaluut in Rotterdam

Sport

ZWARTSLUIS - Sloeproeivereniging Zwarte-Water uit Zwartsluis roeide zaterdag met en voor veteranen tijdens de 14th of May Memorial Regatta Rotterdam. Deze race wordt jaarlijkse georganiseerd om stil te staan bij het verwoestende bombardement op Rotterdam in 1940.

Na een toespraak door burgemeester Ahmed Aboutaleb en in het bijzijn van twee Rotterdammers die het bombardement in alle hevigheid meemaakten, brachten de roeiers een indrukwekkend eresaluut. Daarna gaf de burgervader het startschot voor de memorialregatta over de Maas.

In de meidagen voor het bombardement in 1940 boden mariniers flink weerstand aan de Duitsers en rond de Maasbruggen werd hevig vochten. Een kleine eenheid mariniers verhinderde dat Duitse soldaten vanuit Rotterdam-Zuid konden oprukken. Ter herdenking organiseren de (oud-)mariniers van de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC) samen met onder andere de Stichting Rotterdam en het Mariniersmuseum de roeirace over ruim 16 kilometer over de Maas.

Roeien met en voor veteranen

De betrokkenheid van de Sluziger roeiclub bij de DMRC ontstond enkele jaren geleden, toen leden van de DMRC die in de omgeving van Zwartsluis woonden, bij sloeproeivereniging Zwarte-Water aanklopten om te trainen voor hun eerste grote challenge: roeiend van Rotterdam naar Londen. De DMRC bestaat uit zo’n 130 leden en zamelt al roeiend geld in voor collega’s in nood. Veel veteranen hebben lichamelijk en/of geestelijk een klap gekregen tijdens missies. Soms hebben veteranen met PTSS een hulphond nodig. Daarom is afgelopen jaar met het roeien geld ingezameld voor de organisatie KNGF Geleidehonden. Zaterdag werd na de race een cheque van 15.000 euro overhandigd.

Roeiseizoen 2019

Na Rotterdam staan er dit jaar nog acht wedstrijden op het programma van sloeproeivereniging Zwarte-Water. De sloepen uit Zwartsluis zijn te zien van Leeuwarden tot Muiden en van Amsterdam tot Zwolle én op de eigen Zwartewaterrace op 14 september. Dit jaar organiseert de vereniging de 20e editie van de 18 kilometer lange thuiswedstrijd over het Zwarte Water.

"Er komt heel wat kijken bij het sloeproeien; onderhoud van de sloepen, vervoer naar wedstrijden, een veilige ligplek en de organisatie van de Zwartewaterrace. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van de sloeproeiers zelf, vele enthousiaste vrijwilligers, Bonsink Yachtpainters en jachthaven de Kranerweerd. Nieuwe leden zijn welkom. Ga naar www.zwarte-water.nl, volg de vereniging op Facebook (Sloeproeivereniging Zwarte-Water) of op Instagram (Zwartewaterroeiers)."