Het  damesteam passeert Hofvlietvilla voor het laatste rondje door de Zwolse gracht.
Het damesteam passeert Hofvlietvilla voor het laatste rondje door de Zwolse gracht.

Sloeproeivereniging Zwarte-Water roeit Zwolse Grachtenrace

Sport

ZWOLLE - Met twee sloepen verscheen sloeproeivereniging Zwarte-Water zaterdag aan de start van de elfde Volvo Zwolse Grachtenrace. Zo’n 70 teams met in totaal ruim 600 roeiers gingen de strijd aan in de zonovergoten smalle grachten van de Overijsselse hoofdstad. Dat is niet zomaar een stukje roeien, daar komt tactiek en kracht bij kijken.

Het herenteam van de Sluziger roeivereniging eindigde als vierde in de tweede klasse Heren. De dames - vorig jaar gepromoveerd naar de eerste klasse - behaalden de elfde plaats. De start was bij de Hofvlietvilla in het centrum van Zwolle. Na een rondje stadsgracht gingen de strijdende teams het Zwarte Water op. Daar was volop ruimte om de strijd aan te gaan en de zwaardere sloepen in te halen. Na het keerpunt, net voorbij de Mastenbroekerbrug, vlakbij Stadshagen, ging de kleurrijke colonne strijdend terug naar het centrum voor nog eens twee rondjes door de stadsgracht.

Sloeproeivereniging Zwarte-Water roeit in zogenaamde Kuikensloepen: ranke, polyester sloepen van zo’n 500 kilo. De heren startten tegelijk met de Stokvisvaarder uit Deventer, ook een 8-persoons Kuikensloep en een geduchte tegenstander. “Door een iets betere start en het strakke stuurwerk van onze stuurman Hielke, kwamen we direct al voor te liggen”, vertelt slagroeier Martin van Dijk. “En op dat moment was de toon van de wedstrijd gezet. De Stokvisvaarder bleef ons op de hielen zitten en 15 kilometer lang opjagen. Hierdoor ontstond een race waarbij wij én de Stokvisvaarders elke kilometer op onze top moesten roeien.” De mannen uit Deventer en Zwartsluis vochten die strijd uit tot op de laatste meter en uiteindelijk finishten de heren uit Zwartsluis uitgeput na 1.43.18 en de Deventer mannen slechts 7 seconden later.

Opstopping in de gracht

De dames roeiden de 15 kilometer lange race in 1.50 uur. Dit was ruim 5 minuten langzamer dan voorgaande jaren. “De Zwolse gracht is een prachtige roeilocatie”, zegt slagroeister Eveline Schuite. “Vanwege de vele bochten komt er extra tactiek en kracht bij kijken. Op een aantal plaatsen is het zo smal dat er niet ingehaald kan worden. Helaas is het ons niet gelukt om een aantal zwaardere sloepen in te halen op het brede Zwarte Water. Met als gevolg dat we in de gracht in een opstopping van sloepen terecht kwamen, waar inhalen praktisch onmogelijk gemaakt werd. Dat heeft ons helaas veel tijd gekost.”

Mirjam van der Star is nog maar een jaar lid van de vereniging en roeide zaterdag haar derde wedstrijd. Ondanks de hitte en de enorme blaren in haar handen, genoot ze enorm van de Zwolse race. “Jammer van die 5 minuten, maar daardoor hebben we wel 5 minuten langer genoten van het uitzicht en de sfeer. Wat een geweldige race!” Die uitspraak typeert de Sluziger roeivereniging, aldus Martin van Dijk: “We zijn een club die flink aan de riemen trekt, de strijd aangaat en graag een mooie tijd neerzet, maar sportiviteit, gezelligheid en gewoon genieten van onze unieke sport staan bij ons voorop.”

Roeiseizoen 2019

Na de Zwolse Grachtenrace staan er dit jaar nog zeven wedstrijden op het programma van sloeproeivereniging Zwarte-Water. De sloepen uit Zwartsluis zijn te zien van Leeuwarden tot Muiden en van Amsterdam tot Zwolle én natuurlijk op de eigen Zwartewaterrace op 14 september. Dit jaar organiseert de vereniging de twintigste editie van de 18 kilometer lange thuiswedstrijd over het Zwartewater.

Er komt heel wat kijken bij het sloeproeien; onderhoud van de sloepen, vervoer naar wedstrijden, een veilige ligplek en de organisatie van de Zwartewaterrace. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van de sloeproeiers zelf, vele enthousiaste vrijwilligers, Bonsink Yachtpainters en jachthaven de Kranerweerd. Nieuwe leden zijn welkom. Ga naar www.zwarte-water.nl, volg de vereniging op Facebook (Sloeproeivereniging Zwarte-Water) of op Instagram (Zwartewaterroeiers).