Helmich Lubberts

Sportclub Genemuiden imponeert in topper en pakt koppositie

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN – Sportclub Genemuiden is de nieuwe koploper in de hoofdklasse B. In eigen huis werd lijstaanvoerder SDC Putten op indrukwekkende wijze aan de kant gezet. Met name de eerste helft liet de ploeg uitstekend voetbal zien, met een uitblinkende Nouredinne Boutzamar op het middenveld. SDC Putten had geen antwoord op het goede aanvalsspel van Sportclub Genemuiden en droop af met een 6-1 nederlaag.

Het was smullen geblazen in de eerste helft. Vanaf het begin waren de intenties van de thuisploeg duidelijk. Zonder twijfel werd het vijandelijke doel op gezocht. Geen breedtepasses, maar potentierijke aanvallen kreeg het publiek voorgeschoteld.

Al in de 2e minuut leidde dat tot het eerste gevaar voor het Puttense doel, maar Jermain Baicadilla kon met zijn hoofd geen kracht genoeg zetten. Vier minuten later was het wel raak. Kavak had een goede actie in huis en leverde een prima voorzet af. De bal was niet besteed aan Sijmon Eenkhoorn, maar wel aan Baicadilla die dodelijk efficiënt was in de zestien. SDC Putten was overrompeld en zag dat Kavak in de 8ste minuut naast schoot. Na een krap kwartier spelen stuurde Kavak Baicadilla weg, maar die liep zich vast op de keeper.

In de 25ste minuut viel de logische 2-0. Na een schitterende pass van Boutzamar maakte Kavak het goed af. Twee minuten later bracht SDC-keeper Martin van Barneveld redding op een schot van Kay Velda. Sportclub Genemuiden ging door en kwam in de 31ste minuut op 3-0. Na wederom een goede voorbereidende actie van Boutzamar maakte Kavak op koelbloedige wijze zijn tweede treffer van de middag.

SDC Putten kon nauwelijks iets uitrichten. In de 35ste minuut was de ploeg voor het eerst gevaarlijk. Na een schot van Jannis Karafillakis bracht Martijn van der Laan redding vanaf de doellijn. Vlak voor rust schoot Jefta van den Broek na een goede individuele actie net naast. Tussen deze twee kansen door werd Arend van de Wetering weggestuurd. SDC-goalie Van Barneveld voorkwam de 4-0 door de inzet van de Sportclub-verdediger over te tikken.

Vol goede bedoelingen begon SDC Putten aan de tweede helft, maar al snel was de wedstrijd helemaal gespeeld. Met een fraai afstandsschot maakte Kay Velda 4-0. In de 68ste minuut volgde de 5-0. Invaller Frank Kuurman zorgde vanaf rechts voor een voorzet op maat. Baicadilla werkte de bal binnen. In de 76ste minuut toonde Sportclub-doelman Patrick Jansen zijn klasse. Hij bracht redding op een kopbal van Joshua Tijdens. In de rebound was hij Tijdens weer de baas. Vervolgens kwam Sportclub Genemuiden op 6-0. Bij een vrije bal in de 82ste minuut werd niet opgelet bij SDC Putten. Vervolgens kopte Jens Jurn Streutker raak. Vlak voor tijd was Sportclub Genemuiden achterin even niet attent. De geheel vrijstaande Kees Pluim kon de 6-1 intikken. Daarna bleef SDC Putten de 7-1 bespaard. Na een diepe bal van de goed spelende Jur van Dalfsen lobde Kavak de bal over keeper Van Barneveld heen. De meegelopen Rob Buter kon echter nog net op tijd ingrijpen.

Het maakte allemaal niet uit. De supporters van Sportclub Genemuiden ging zeer tevreden naar huis. Een lekkere opsteker met de Biestemerk in het vooruitzicht. Trainer René van der Weij was opgetogen. In de eerste helft speelde Sportclub Genemuiden het beste voetbal tot dusver onder zijn leiding. “Alles zat erin. We waren heer en meester. Op dit moment is het leuk om trainer van Sportclub Genemuiden te zijn. We hebben echt een groep met spelers die voor elkaar knokken en die wat voor elkaar over hebben. We hebben heel goed gevoetbald. Ik ben er trots op hoe dat is gegaan”, aldus Van der Weij.

Met Nouredinne Boutzamar lijkt het middenveld van Sportclub Genemuiden eindelijk in balans. “Hij brengt heel veel voetbal in ons spel. Hij is belangrijk als aangever. Hij brengt een stukje voetbalgogme en is altijd op zoek naar diepgaande spelers. En hij vormt een koppeltje met Kay Velda. Zij voelen elkaar blindelings aan. Maar we doen het met z’n allen. Het is één geheel", aldus Van der Weij.