Henk Kuik

'Tien jaar terug in de tijd': Promotie DESZ kwam te vroeg

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 1 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat het eerste elftal van DESZ centraal. DESZ promoveerde met hoofdtrainer Gerard de Lange in 2009 via de nacompetitie naar de derde klasse. In 2010 wist DESZ zich onder De Lange niet te handhaven. “We kwamen tekort voor de derde klasse”, aldus De Lange.

In de Stadskoerier van woensdag 24 maart 2010 prijkt op de achterpagina in het midden de kop ‘Nederlaag voor veel sterker DESZ’. In het artikel is te lezen dat een ongelukkig doelpunt DESZ de das om doet in het belangrijke degradatieduel tegen BSVV. Daarnaast worden enkele riante kansen niet verzilverd. Resultaat een 1-0 nederlaag voor DESZ in zwaar weer. ‘Hopeloos is de situatie nog niet, maar zorgwekkend is wel een goede beschrijving”, zo staat in het artikel te lezen.

Ongelukkig doelpunt

Tien jaar later blikt Gerard de Lange terug. “Deze wedstrijd was symptomatisch voor het seizoen. We verloren door een ongelukkig doelpunt. Een schot van afstand, dat via een DESZ-verdediger in het doel vloog.”

Uitgedunde selectie

Een krappe tien maanden eerder was de sfeer geheel anders. Nadat DESZ de derde periode wist te bemachtigen, werd deze prijs verzilverd op 16 mei 2009. DESZ won thuis met 3-0 van IJVC en promoveerde naar de derde klasse. Daarna vielen belangrijke spelers weg. “We begonnen met een uitgedunde selectie aan het seizoen 2009-2010”, aldus De Lange. Een van de spelers die node werd gemist was Danny Moorman. “Hij was een garantie voor doelpunten en had een belangrijke bijdrage in de promotie. Het seizoen daarna misten we dat.”

Overgangsjaar

DESZ ging kopje onder op een hoger niveau. De ploeg boekte slecht drie overwinningen en speelde drie keer gelijk. Tien jaar later ziet De Lange dat seizoen als een belangrijk overgangsjaar. “Er vertrokken verschillende spelers, maar er kwam niemand voor in de plaats. De club had onvoldoende uitstraling, maar daar werd toen al hard aan gewerkt. De club was bezig om zich te ontdoen uit de zwarte massa.”

Kunstgras

Het was echter nog te vroeg om daar de vruchten van te plukken. In de zomer van 2010 kreeg DESZ de beschikking over kunstgras. “Dat is essentieel geweest voor de club. Daar is veel geld en tijd ingestoken. Er zijn vervolgens belangrijke stappen gezet. DESZ wilde talenten behouden en spelers moesten naar DESZ toekomen. Er is keihard gewerkt om dat te bereiken en uiteindelijk is dat gelukt. Het bestuur en de jeugdtrainers hebben enorm geïnvesteerd in de jeugd. Dat was de toekomst van DESZ. Dit heeft er mede in geresulteerd dat DESZ nu zeer verdienstelijk in de tweede klasse voetbalt.”

Hakblok

Zelf kreeg De Lange ook te maken met de schaduwzijde van het bestaan als voetbaltrainer. Door de matige prestaties nam de kritiek toe. “Wanneer de resultaten tegenvallen, komt de derde colonne in beweging. De trainer wordt ter discussie gesteld. Dat gebeurde ook bij DESZ. Als trainer ben je bijna onmachtig tegen zo’n reflex in de vereniging. De stemming is dan dat het hoofd van de trainer op het hakblok moet. Het bestuur met voorzitter Jaap Muis en de sponsor wijlen Driek de Goede zijn hier voor gaan liggen. Daar ben ik beide clubmensen nog steeds dankbaar voor.”