Afbeelding
Tennekes

Anna van der Breggen gaat nog één jaar door en wordt daarna ploegleider

Sport

WIELRENNEN

Voor Anna van der Breggen wordt 2021 haar afscheidsjaar. De wielrenster uit Zwolle, opgegroeid in Hasselt, heeft haar contract bij het Boels-Dolmans cyclingteam met een jaar verlengd. Daarna gaat ze bij de ploeg, die volgend jaar verder gaat als SD Worx, verder als ploegleider voor een periode van drie jaar.

Van der Brengen wil haar loopbaan op passende wijze afsluiten. “De Olympische Spelen in Tokio zijn natuurlijk een mooie uitdaging en belangrijke reden om nog een jaar door te gaan”, zegt Van der Breggen op de website van het Boels Dolmans Cyclingteam. “Ik wil mijn loopbaan ook met een volledig mooi seizoen afsluiten. Zeker na dit door de coronapandemie grotendeels verloren jaar voel ik een enorme motivatie om een jaar verder te gaan.”

Van der Breggen gaat na haar loopbaan als wielrenster verder als ploegleider. “Over een rol als ploegleider/coach heb ik al langer nagedacht. Ik was snel enthousiast over dit voorstel van het team. Ik merkte dat ik stilaan een nieuwe uitdaging in mijn leven zocht. In 2021 wil ik op de fiets nog een seizoen het beste uit mezelf halen. Daarna stort ik me op deze nieuwe job. Ik heb heel veel zin om onze wielrensters straks nog beter te maken. Ik hoop meer sturing in de begeleiding te geven op het gebied van wetenschap, voeding en mentale ondersteuning. Daar is zeker nog winst te behalen”, aldus Van der Breggen.

Haar ploeggenoot Chantal Blaak gaat in de toekomst ook aan de slag als ploegleider. Blaak heeft zich eveneens tot het einde van 2024 verbonden aan het Boels Dolmans Cyclingteam (SD Worx). Zij gaat nog anderhalf jaar door als wielrenster en neemt daarna ook plaats in de ploegleiderswagen.

Veelvraat

Van der Breggen veroverde naast olympische goud en brons in 2016 één keer de wereldtitel op de weg (2018) en twee keer de eindzege in de prestigieuze Giro Rosa (2015 en 2017). In 2015 won ze La Course, de eendagswedstrijd voor vrouwen verreden tijdens de laatste etappe van de Tour de France. Ook werd ze Europees kampioen op de weg in 2016 en won ze vele klassiekers, waaronder vijf keer de Waalse Pijl.