Afbeelding
Tennekes

Anna van der Breggen: 'Ik ben toe aan iets anders'

Sport

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Voor Anna van der Breggen wordt 2021 haar afscheidsjaar. De wielrenster uit Zwolle, opgegroeid in Hasselt, heeft haar contract bij het Boels-Dolmans cyclingteam met een jaar verlengd. Daarna gaat ze bij de ploeg, die volgend jaar verder gaat als SD Worx, verder als ploegleider voor een periode van drie jaar. “Ik ben toe aan iets anders”, aldus Van der Breggen.

De invulling van haar toekomst spookte al een behoorlijke tijd door haar hoofd. “Als topsporter denk je daar over na. De laatste jaren heb ik bijvoorbeeld een cursus voeding gedaan. Ik heb me mezelf ontwikkeld op dat gebied”, aldus Van der Breggen.

Wanneer moet je als topsporter je loopbaan beëindigen? Geen gemakkelijke vraag. Ook niet voor Van der Breggen. Het opschuiven van de Olympische Spelen met een jaar heeft haar beslissing een stuk gemakkelijker gemaakt. “Anders was het een stuk moeilijker geweest. Dan was ik een nieuw wielerjaar ingegaan zonder een groot evenement als de Olympische Spelen. Dat doet wat met de motivatie. Tokio is een mooi eindpunt. Vervolgens is het een mooie tijd om over te stappen naar iets nieuws.”

Ze hoopt uiteraard op een fraaie afsluiting van haar loopbaan in Tokio. Olympisch goud op de tijdrit staat op haar verlanglijstje. “Ik heb bij de tijdrit altijd op het podium gestaan, maar niet gewonnen. Maar ik hoef maar één keer te winnen. Of ik er nu meer energie insteek? Absoluut. Ik heb nu de tijd om meer te doen en iets nieuws te proberen. Ik probeer straks zo goed mogelijk naar Tokio toe te gaan, maar ik moet me natuurlijk nog wel kwalificeren. Ik krijg hopelijk twee kansen (wegwedstrijd en tijdrit, red.).”

Van der Breggen kijkt uit naar de Olympische Spelen, maar zeker ook naar haar nieuwe rol als ploegleider. “Een mooie uitdaging. Het vrouwenwielrennen heeft zich in rap tempo ontwikkeld. Ons team heeft jarenlang gedraaid op de ervaring van dames. Maar nieuwe ontwikkelingen, zoals voeding en hoogtestages, spelen een steeds belangrijkere rol.” Volgens Van der Breggen is de tijd rijp om daarop in te spelen. Vanaf 2013 is Danny Stam ploegleider bij Boels Dolmans Cycling. Dit jaar werd de Amerikaan Jack Seehafer als ploegleider toegevoegd. Volgens Van der Breggen heeft hij veel ervaring meegenomen. In 2022 wordt het aantal ploegleiders nog verder uitgebreid met Van der Breggen en Chantal Blaak. Laatstgenoemde gaat nog een half jaar langer door als wielrenster dan Van der Breggen. Zij rijdt nog de voorjaarsklassiekers in 2022 en neemt daarna ook plaats in de ploegleiderswagen. “Danny Stam heeft lange tijd alles alleen gedaan. Straks heeft hij de luxe van vier ploegleiders met een bepaalde verdeling. Mijn interesse gaat uit naar voeding. Dat vind ik super belangrijk. Chantal heeft weer andere interesses.”

Het duurt nog even voordat Van der Breggen een nieuw hoofdstuk kan beginnen in haar leven. Nu ligt er de uitdaging om haar laatste periode als wielrenster fraai in te kleuren. Ze heeft het besluit van de Franse klassieker Parijs-Roubaix om ook een vrouwenkoers te gaan organiseren met veel instemming begroet. “Het is een wedstrijd die op geen enkele koers lijkt. De kasseistroken maken het heftig. Het is een koers voor lefgozers. Compliment voor de organisatie dat ze dit hebben gedaan. Ik hoop Parijs-Roubaix een keer te rijden.” De grote vraag is of er dit jaar nog wel gekoerst gaat worden. Inmiddels is de nieuwe wedstrijdkalender bekend. “Ik heb er niet echt een goed gevoel over, al hoop ik er natuurlijk wel op. Maar ik kan me er geen voorstelling van maken hoe je bij wedstrijden moet komen, hoe je met elkaar in een hotel kunt zitten of in een ploegauto. Ga je iedereen testen? Het vraagt heel veel om wedstrijden te kunnen rijden.”