Afbeelding

Sportclubs in coronatijd: Deel 2: Sjoelvereniging Zwartewaterland Genemuiden

Sport

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 2 komt Mini Gerritsen van Sjoelvereniging Zwartewaterland Genemuiden aan het woord.

Voor de sjoelers van Sjoelvereniging Zwartewaterland Genemuiden is het wennen. Weg is het wekelijkse uitje, de sjoelavond op woensdag in d’Overtoom. “Op 11 maart hadden we onze laatste sjoelavond. Vervolgens kwam de mededeling dat het niet meer mocht”, aldus Gerritsen.

En dat is een hard gelag voor de leden. “Zeker weten. Men mist het. Van tevoren even een bakkie doen en dan lekker sjoelen. Gewoon gezellig. Het zijn leuke uitjes. Ontspannend. Dat is nu helemaal weg”, aldus Gerritsen. Met name voor de ouderen is een avondje sjoelen echt iets om naar uit te zien. Dat kan nu dus even niet. Voor sommige ouderen blijft er dan nog maar weinig over in coronatijd.

Maar het zijn niet alleen senioren die sjoelen bij Sjoelvereniging Zwartewaterland Genemuiden. “Ook vijftigplussers en zelfs jonger. De leeftijd van onze leden gaat van dertig jaar tot over de tachtig. Een gemengde groep. Het gaat altijd heel erg leuk. We hebben nu ruim dertig leden en we kunnen nog wel wat meer leden gebruiken”, aldus een enthousiaste Gerritsen.

Tijdens het sjoelseizoen is er elke woensdag een sjoelavond in de achterzaal van d’Overtoom, waarbij er wordt gestreden in een interne competitie. De leden zijn verdeeld over verschillende klassen. Er wordt gesjoeld van 19.30 tot 21.30 uur. De tijd wordt altijd goed in de gaten gehouden, zodat de sjoelavond niet uitloopt. “We hebben een paar dames uit Zwartsluis. Die moeten om 22.00 uur nog met het pontje mee. Dat is een stok achter de deur. Alles moet gelijktijdig eindigen.”

De wekelijkse sjoelavond is niet de enige activiteit van Sjoelvereniging Zwartewaterland Genemuiden. Normaliter wordt het seizoen in juni afgesloten met een echt uitje. “Eén keer per jaar maken we met z’n allen een dagtocht. Daar sparen alle leden elke maand voor. Dat gaat nu ook niet door.” Daarnaast doen sommige leden mee aan regionale wedstrijden. “Dat is vrijblijvend. Er zijn altijd zo’n vijf á tien personen die meegaan. Dat zijn de goede sjoelers met jarenlange ervaring.”

Gerritsen verwacht niet dat er voor de zomervakantie nog wordt gesjoeld. “De streefdatum is woensdag 2 september. Ik hoop dat we dan wel kunnen beschikken over een grotere zaal. Als iedereen aanwezig is, zit de achterzaal vol. Dan kun je geen 1,5 meter afstand houden”, besluit Gerritsen.

Mensen die lid willen worden van Sjoelvereniging Zwartewaterland Genemuiden kunnen telefonisch contact opnemen met Mini Gerritsen via 06 21685863. Een lidmaatschap kost 35 euro per jaar.