Afbeelding

Ook Europese titel voor Anna van der Breggen, Eenkhoorn laat zich zien

Sport

PLOUAY/WIJSTER - Anna van der Breggen is de laatste dagen bijzonder succesvol. Maandag veroverde ze in het Franse Plouay de Europese titel op het onderdeel tijdrijden.

Van der Breggen beet zich de afgelopen jaren steeds stuk op Ellen van Dijk. Dit keer liep het anders. Van der Breggen overbrugde de afstand van 25,6 kilometer in een tijd van 34.03. Ellen van Dijk moest ruim dertig seconden toegeven en eindigde als tweede.

Twee dagen eerder boekte Van der Breggen ook al een mooi succes. Voor het eerst in haar loopbaan wist ze de nationale titel te winnen op de weg. Op het zware parcours in Wijster was het afzien. Maar liefst 33 keer moesten de deelnemers de VAM-berg beklimmen. Van der Breggen zat al vroeg in de wedstrijd in een kopgroep met Anouska Koster en ploegggenote Jip van den Bos. Daarna liep de voorsprong op naar circa drie minuten. Vervolgens sprong Van der Breggen weg. De achtervolgende Annemiek van Vleuten kon haar niet meer achterhalen en eindigde als tweede.

Genemuidenaar Pascal Eenkhoorn liet zich goed zien op het NK bij de mannen. De renner van Jumbo-Visma zat in de kopgroep, maar was, evenals zijn medevluchters, niet in staat om Mathieu van der Poel te stoppen. Eén keer wist hij een ontsnapping van Van der Poel te pareren, maar bij de tweede poging van de uiteindelijk winnaar moest Eenkhoorn capituleren. Uiteindelijk eindigde hij op plek vier.