Helmich Lubberts

Winnend Sportclub Genemuiden maakt het zichzelf lastig tegen Buitenpost

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Sportclub Genemuiden is zaterdag de competitie gestart met een 1-0 zege op Buitenpost. Na een redelijke eerste helft, waarin Omar Kavak de score opende, volgde een veel mindere tweede helft. Buitenpost was af en toe dreigend, maar miste kwaliteit om Sportclub Genemuiden echt pijn te doen.

Vooraf was er aandacht voor mensen die Sportclub Genemuiden zijn ontvallen in de achterliggende periode. In een indrukwekkende stilte van twee minuten werden Berend Eenkhoorn, Henk de Lange en Berend Herssenberg (allen Lid van Verdienste), leden, supporters en familieleden herdacht.

Daarna begonnen Sportclub Genemuiden en Buitenpost aan de eerste competitiewedstrijd. De thuisploeg was in de eerste tien minuten gevaarlijk via corners. In de 15e minuut werd de snelle jongeling Bryan Snijder weggestuurd. De verdediging van Buitenpost kon net op tijd ingrijpen. In dezelfde minuut was er een goede schietkans voor Jens Jurn Streutker. Hij schoot over. Twee minuten later was er weer gevaarlijk moment voor het doel van Buitenpost. Snijder ontsnapte en gaf de bal voor het doel. Daar kwam Rik van Dalfsen net tekort om de bal in te glijden.

Sportclub Genemuiden speelde degelijk en gaf niets weg. Het spel sprankelde zeker nog niet, maar af en toe waren er mooie combinaties te zien, afgewisseld door mindere momenten. In de 28ste minuut liet Omar Kavak zijn klasse zien. Met een fraaie individuele actie baande hij zich een weg door de Buitenpost-verdediging en schoot vervolgens raak. Vlak voor rust probeerde Sijmon Eenkhoorn de bal in de hoek te prikken, maar de inzet werd gepakt door doelman Kevin van der Meulen.

In de eerste tien minuten na rust was Buitenpost dreigend met afstandsschoten. Het spel van Sportclub Genemuiden was een stuk minder dan voor rust. De ploeg speelde slordig, maar leek in de 68ste minuut toch op 2-0 te komen. Streutker kopte raak uit een corner, maar het doelpunt werd afgekeurd omdat de verdediger van Sportclub Genemuiden een overtreding zou hebben gemaakt.

Buitenpost bleef hopen op een goed resultaat en in de laatste tien minuten werd het duel levendiger. Vijf minuten voor tijd ontsnapte Rolf van Dijk. Hij kwam echter teveel aan de buitenkant terecht. Zijn inzet werd vervolgens gered door Sportclub-goalie Patrick Jansen. Een minuut later was er een grote kans voor Eenkhoorn. Snijder veroverde aan de zijkant de bal en bediende Eenhoorn. Die koos een hoek, maar de inzet was te zacht om de goalie van Buitenpost te verontrusten. Vlak voor tijd verzuimde Eenkhoorn wederom om de wedstrijd te beslissen. Goalie Van der Meulen bracht redding.

“We hebben terecht gewonnen. De eerste helft was goed en degelijk. De tweede helft was slordig van onze kant. Toen hadden we een grote terugval. Vaste gingen deden we niet meer en afspraken werden minder nagekomen. We gingen teveel achteruitlopen”, aldus Sportclub-trainer René van der Weij. “Verdedigend en organisatorisch stonden we goed, maar de eindpass was lang niet altijd goed. Dat moet beter. De jongens willen graag, maar dan krijg je een stukje ongeduldigheid.”

Omar Kavak was blij dat er eindelijk weer om het ‘echie’ werd gespeeld. “We begonnen goed in de eerste helft en we de creëerden leuke kansen. Na rust waren we slordig aan de bal en maakten we verkeerde keuzes. We maakten het onszelf moeilijk. We zijn er natuurlijk heel lang uit geweest. We hebben drie maanden niets gedaan. Vervolgens speel je oefenwedstrijden, maar dat is toch anders. Dit soort wedstrijden heb je nodig”, aldus Kavak, die dit seizoen met Sportclub Genemuiden mee wil doen om de prijzen. “Die druk moeten we onszelf opleggen. Ik heb vertrouwen in deze selectie.”