Ercan Ugurlu met de hoofdprijs. In Genemuiden zien ze het graag anders.
Ercan Ugurlu met de hoofdprijs. In Genemuiden zien ze het graag anders. Gerard Meijeringh

Zwartewaterlandtoernooi heeft Genemuider winnaar nodig

Sport

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Normaliter wordt het sportjaar in Genemuiden afgesloten met het Zwartewaterlandtoernooi, maar vanwege de corona bleef Sporthal d’Overtoom eind december leeg. “We gaan in 2021 op dezelfde voet verder”, spreekt Maarten Roeten namens de organisatie.

Voor veel Genemuidenaren was het vaste prik op de laatste dagen van december. Even een kijkje nemen bij het Zwartewaterlandtoernooi. Vanwege de coronacrisis moesten zij deed keer een andere invulling geven aan hun vrije tijd vlak voor de jaarwisseling.

Het niet doorgaan van het Zwartewaterlandtoernooi was voor mensen een groot gemis. Ook voor Maarten Roeten, die samen met Niek Beens, Bryan Brouwer, Jacco Eenkhoorn en Wiecher Naberman de organisatie vormt van het traditionele evenement.

“Maar ik had gelukkig genoeg te doen in mijn woning. Maar als je niets te doen had, dan was het voor deze mensen een lange week. Je kon ook niet naar de kroeg”, lacht Roeten.

In deze coronatijd is alles anders. Achttien jaar achtereen was d’Overtoom het decor van het Zwartewaterlandtoernooi. Maar medio oktober vorig jaar zette de organisatie al een streep door de negentiende editie van het grote zaalvoetbaltoernooi voor december 2020.

“In februari zijn we als organisatie nog bij elkaar gekomen. Daarna kwam de coronacrisis. In oktober kwam de persconferentie en ging alle sport eruit. Toen wisten we dat we niet meer aan de organisatie van het toernooi hoefden te beginnen en hebben we gecommuniceerd dat het toernooi niet door zou gaan. We hebben ook geen sponsors benaderd. Er was teveel onzekerheid en bedrijven hebben het in deze periode al moeilijk zat. En we hadden ook nog geen goed doel uitgekozen”, aldus Roeten.

Eerder waren er nog verschillende scenario’s. Een Zwartewaterlandtoernooi zonder publiek en een onderling zaalvoetbaltoernooi als alternatief. Door alles ging noodgedwongen een streep.

Dat kwam uiteraard niet als een heel grote verrassing, nadat het aantal coronabesmettingen opliep en strenge coronamaatregelen werden afgekondigd. Inmiddels is het vizier van de organisatie gericht op december 2021 Dan moet de 19e editie van het zaalvoetbaltoernooi alsnog plaatsvinden. “We gaan op dezelfde voet verder”, aldus Roeten.

Het Zwartewaterlandtoernooi was jarenlang onbekend populair. Met 32 deelnemers zat het evenement steeds mudvol. Enkele jaren geleden liep het aantal deelnemers ineens fors terug en er kwamen ook minder mensen kijken. Dat had deels te maken met de dominantie van Taxi Erkan. In 2018 ging de finale van het Zwartewaterlandtoernooi zelfs tussen Taxi Erkan 1 en 2.

Na dit toernooi riep Niek Beens namens de organisatie Genemuiden op om op te staan en het toernooi te omhelzen. Hij pleitte voor het creëren van sterkere ploegen uit Genemuiden. "Die kunnen tegenwicht geven aan het ‘mooie voetbal’ van de teams van Taxi Erkan, zodat het evenement sfeervoller wordt. Want succesvolle Genemuider teams zorgen voor volle tribunes", aldus Beens. De oproep had ook betrekking op de te kleine omvang van de organisatie.

In 2019 kreeg de organisatie meer aanmeldingen, zodat de neerwaartse spiraal werd doorbroken. Wel deden er, evenals in 2018, zestien teams mee, omdat er niet genoeg teams waren om tot uitbreiding van het aantal deelnemers over te gaan. Daarnaast was de introductie van het Golden Ticket geslaagd. Via dit speciale lot kregen twee afvallende teams toch toegang tot de finaledag. “Voor de sfeer in de kantine is dat leuk. Hoe meer mensen, hoe gezelliger. Ook is de organisatie met vijf man goed op sterkte. "Er zit vooral veel tijd in het benaderen van sponsors. En je wilt steeds iets nieuws bedenken."

Roeten hoopt dat het toernooi in de toekomst weer net zo populair wordt als vroeger. Hij is niet bang dat het schrappen van de editie in 2020 blijvende negatieve gevolgen heeft. “Als het aantal deelnemende teams ongeveer gelijk blijft, wordt het toernooi weer in twee dagen gespeeld. Maar misschien willen er wel veel meer teams meedoen. Daar hopen we natuurlijk op. Wat het toernooi echt nodig heeft? Een winnaar uit Genemuiden? Misschien wel.”

Misschien trekken we straks wel meer deelnemende teams.