Hier is de kopgroep nog bij elkaar.
Hier is de kopgroep nog bij elkaar. Foto: Hans Smit

Halve Marathon Zwolle: Nieuwe records moeten nog even wachten

Sport

(door Erik Riemens)

ZWOLLE - “We hopen op een prachtig feest voor de lopers en het publiek”, zo liet voorzitter Johan Nieuwland van de Stichting Halve Marathon Zwolle, vrijdag weten tijdens de persconferentie. En dat was zaterdagavond in de Zwolse binnenstad zeker het geval. Met de Keniaan Charles Mneria als winnaar bij de mannen en Nigisti Haftu uit Ethiopië bij de vrouwen.

De organisatie had graag gezien dat de toptijd van William Wanjiku, die vanwege een blessure ontbrak, werd verbroken (1.00.24, 2019). Dat gold ook voor het record bij de vrouwen dat al tien jaar standhoudt en in handen is van Flomena Chepchirchir (1.08.22). De 26-jarige Muneria kwam akelig dichtbij, maar finishte vier tellen te laat. Haftu (22), die 7.58 minuten eerder startte dan de mannen en gebruikmaakte van een mannelijke haas, kwam uiteindelijk veertien seconden te kort. Tweede bij de mannen werd Isaac Kipkemboi, gevolgd door Edmond Kipngetich. Na Muneria, die overall zestiende werd, kwamen bij de vrouwen Viola Chepnegeno en Gladys Jerono als de nummers twee en drie over de finishlijn op de Grote Markt.
Bij de 4 Engelse Mijl won Sander Vercauteren in 18.51 minuten, gevolgd door Daan Reintjes en Robert van der Stelt. Bij de vrouwen was Jacelyn Gruppen de snelste, zij won in 22.10 minuten. Tweede werd Fanos Tekle en derde Aline Koostra. Arne Mulder zorgde voor plaatselijk succes op de halve marathon. Hij werd negentiende in een tijd van 1.11.05, waarmee hij de beste Zwollenaar was. Erben en Freddy Wennemars liepen ook mee en werden respectievelijk 67ste en 188ste.

En dan nog even terug naar de persconferentie van vrijdag. Daar waren Ronald en Michel Mulder aanwezig. Beiden liepen de halve marathon en grapten wie de snelste zou zijn. Dat werd uiteindelijk Michel. Hij werd 337ste in een tijd van 1.35.32. Ronald finishte als 483ste in 1.39.12. Uiteindelijk haalden 3378 hardlopers de finish bij de halve marathon en bij de 4 Engelse Mijl 2238 lopers.

Gerard Meijeringh