Afbeelding
Foto: Henk Kuik

Prachtig weerzien met Zwartsluis voor oud-burgemeester Bernard Kobes

Sport

ZWARTSLUIS - Bernard Kobes was zaterdag even terug in Zwartsluis. Een bijzonder moment voor de oud-burgemeester van Zwartsluis. “Een prachtig weerzien met de inwoners van Zwartsluis en met de club DESZ”, aldus Kobes.

Kobes kwam naar Zwartsluis om te spreken bij de benoeming van Atze ten Klooster tot erelid van DESZ. Kobes was burgemeester van Zwartsluis van 1991 tot en met 1998. “Zwartsluis was mijn eerste gemeente als burgemeester en de eerste gemeente is altijd heel bijzonder. Na de burgemeester heb je geen deuren, je bent de eerste aanspreekbare.” In 1998 vertrok Kobes uit Zwartsluis om burgemeester te worden van Ommen. Daarna was hij nog burgemeester in Wierden en Twenterand. “Ik heb de twintig jaar volgemaakt. Waarom ik wegging uit Zwartsluis? Er kwam een herindeling aan. In Overijssel moesten we van 47 naar 25 gemeenten.”

Kobes denkt met weemoed terug aan zijn tijd in Zwartsluis. “Een prachtige tijd. Het was de charme van de lokale democratie. Iedereen kende elkaar en je wist als burgemeester wat er leefde. Er was geen kloof tussen bestuur en bevolking. Dat was ‘m in de kracht van de samenleving. Dat maakte het zo boeiend. Ik praatte veel met mensen en had veel gevoel voor wat er leefde in de samenleving. Nu vraag ik me wel eens of burgemeesters nog wel eens spreken met een burger”, aldus Kobes.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant