Knipoog naar het verleden met Zwartsluis onder Zeil

Partnerbijdrages

ZWARTSLUIS - De vierde editie van Zwartsluis onder Zeil, de tweejaarlijkse tegenhanger van de Nationale Sleepbootdagen tijdens het Hemelvaartweekend, staat in de startblokken.

Zwartsluis onder Zeil is, aldus de organisatie, ?een knipoog naar het verleden' Een verleden waarin schippers zeilend hun brood verdienden met transport over water en in Zwartsluis hun goederen opsloegen of verhandelden.

?De Staphorstersluis en de Kolksluis waren dan ook van uitzonderlijk belang voor het vervoer vanuit de binnenwateren naar het open water van de Zuiderzee. Daarom opent Zwartsluis zijn sluisdeuren ook dit jaar weer voor de ronde- en platbodemjachten in het weekend van Hemelvaart met als middelpunt onze eigen trots en Nationaal Varend Monument, de ? Zwartsluizer Botter ZS13'.? Trots is de organisatie eveneens ?op de uitbreiding van sluisdeuren die in deze periode in Zwartsluis plaatsvindt'. ?Begin 2015 werd de eerste schuifdeur van de in aanbouw zijnde nieuwe Meppelerdiepsluis immers geplaatst.?

Op woensdag 13 mei zullen de meeste schepen zich melden in de havenkolk van Zwartsluis waar ze worden welkom geheten door het vlaggenschip van Zwartsluis de Botter ZS13. Tegen de avond ligt een ? dik pak'  schepen afgemeerd aan de Handelskade en worden de opvarenden in en om het Botterhuus onthaald op een welkomstborrel. Op Hemelvaartsdag  14 mei wordt Zwartsluis onder Zeil  om 10.30 geopend door burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland. Vanaf  13.00 uur vindt het Admiraalzeilen plaats en opent de Kolksluis haar deuren om het admiraalschip, de ZS13, begeleid door de vele ronde- en platbodemjachten uit te laten varen naar het Zwartewater, voor een schouwspel dat goed te volgen is vanaf de Havendijk.

Bilder is voor deze gelegenheid ? admiraal'. Niet alleen de klassieke schepen zijn aanwezig, ook de Historische Automobiel Vereniging, HAV, zal, vanaf 10.00 uur  op de Handelskade aanwezig zijn om het feest compleet te maken. ?Oude tijden zullen herleven, zoals dat past in de rijke historie van Zwartsluis.? De hele dag door is er muziek met om 15.30 uur een optreden met muziekvereniging Voorwaarts op de Handelskade.

Vrijdags kunnen de bezoekers de klassieke schepen bewonderen en er een kleine rondvaart op maken.  Die dag is er tevens het shantykorenfestival met acht koren,  georganiseerd door de Kolksluuszangers, met optredens op vier plaatsen in het centrum.

Tijdens Zwartsluis onder Zeil editie 2013, werden gebouw Sluuspoort, aan de Handelskade en het Botterhuus aan de Mastenmakersstraat officieel geopend.  Beide locaties, die onder beheer vallen van Stichting Sluuspoort hebben zich intussen een vaste plek verworven binnen de Sluziger gemeenschap.  In gebouw Sluuspoort vinden onder andere  het Informatiepunt, de Wereldwinkel, Museum Schoonewelle en de Historische Vereniging Zwartsluis onderdak.

De Stichting Zwartsluizer Botter heeft het Botterhuus sfeervol ingericht. ?De botter heeft een prachtige ligplaats en ook voor de punter ZS5 en de in eigen beheer gerestaureerde Hollandse boot is voldoende water beschikbaar.  Beide gebouwen zijn gedurende Zwartsluis onder Zeil gratis toegankelijk. En dan is er nog (vanaf 21.00 uur, red.)) de Nacht van Zwartsluis.?

De zaterdag erop gaat het feest door. Met onder andere een braderie in de kern van Zwartlsuis. De liefhebber kan ook die dag genieten van schepen en luisteren naar het jeugdorkest van de muziekvereniging Voorwaarts en de Kolksluuszangers. Of rondwandelen door Zwartsluis onder leiding van een dorpsgids en kijken naar de jeugddansgroep Just Dance.

Zondags wordt er afgesloten met een openlucht kerkdienst op het water, georganiseerd door de gezamenlijke kerken van Zwartsluis. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze bij te wonen vanaf 10.30 uur aan de Handelskade, waar dominee Smit vanaf de voorplecht van de Botter ZS13, met rondom de ronde en platbodemjachten met gehesen fok, de dienst zal leiden. Het Sluziger koor Mixed zorgt voor de muzikale omlijsting. Zie ook de ?Zwartsluis onder Zeil krant' op marketingoost.nl of ijsseldeltamarketing.nl.