Winterfair op nieuwe locatie Schoonewelle

Partnerbijdrages

ZWARTSLUIS - Met nog bijna zomerse temperaturen vers in het geheugen, gaat maandag 14 november in Schoonewelle de Winterfair van start. Als een warme winterdeken fungeert de nieuwe huisvesting in het bezoekerscentrum. Het is de eerste activiteit, en dus de première, van Schoonewelle in dit nieuwe gebouw.

Na de opening op vrijdag 11 november presenteert Schoonewelle zich vanaf 14 november in de Museumtuin van het bezoekerscentrum met de winterfair. Vrijwel alle activiteiten van de winterfair 2011 vinden hier plaats. In het programma keren vele bekende onderdelen terug. Daarbij niet de markt die vanaf het begin van deze traditie een plaats innam bij Schoonewelle. "De beschikbare ruimte in het nieuwe centrum laat niet toe dat er verkoopstandjes zijn", legt bestuurslid Teun Grootenhuis uit. "Daar staat echter tegenover dat de Wereldwinkel ook in de museumtuin gevestigd is en onze museumwinkel het assortiment heeft uitgebreid, dus valt er genoeg te shoppen. Bovendien is Welfare Zwartsluis tijdens de fair wel van de partij."

De verkoopmarkt mag dan ontbreken, het aanbod in activiteiten tijdens de winterfair is onverminderd groot en gevarieerd. Van 14 november tot en met eind december staan er ruim twintig in het programma vermeld. Bij de start op 14 november laten Wim Veldman en Albert Greveling in eendrachtige samenwerking in zowel beeld als verhaal zien hoe het van Bakkerij Van der Woude gekomen is tot het nieuwe bezoekerscentrum. Maar ook wat zich vroeger allemaal heeft afgespeeld op deze plek in Zwartsluis krijgt onder de noemer 'Leven op de dam' alle aandacht.

Na deze Sluziger start van het programma wordt de fair voortgezet met onder meer een dia-avond over Zuid-Afrika, een presentatie van de Wereldwinkel, een fotopresentatie over de bijzondere vogeltrek in het Zweedse Falsterbo, de traditionele avond met Albert & Albert en de niet minder traditionele streektaalavond.

Muziek speelt ook tijdens de winterfair 2011 een belangrijke rol. Voorbeelden zijn optredens van de streektaalgroep Fiebeldekwinten en een concert van de koren Noisz en Bloxy. Ook de kinderen komen weer ruimschoots aan bod. Voor hen zijn er meerdere creatieve middagen, waarop het maken van surprises, vogellekkernijen en kerststukjes en porselein schilderen aan de orde komen. Creatieve volwassenen komen aan hun trekken tijdens een workshop bloemschikken.

De Winterfair bij Schoonewelle in het bezoekerscentrum aan de Handelskade 25 is gratis toegankelijk. De openingstijden zijn maandag van 13.30 tot 17.00 uur en dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.schoonewelle.nl.