Kliniek in Benin geopend

Partnerbijdrages

GENEMUIDEN/COTONOU - Makkelijk is het de afgelopen drie jaar bepaald niet altijd geweest. Het team achter het 2e/3e Wereldproject 2007 'Geven voor Benin(i)' heeft de nodige tegenslagen moeten verwerken. Maar na ruim een jaar vertraging is de kliniek in Cotonou -in het West-Afrikaanse land Benin- nu eindelijk grotendeels in gebruik.

De linkervleugel is geheel afgerond. Alleen het achterste deel van de rechtervleugel, ongeveer een derde, moet nog voltooid worden. Marianne Beens-Heutink en haar man Jan mochten met eigen ogen aanschouwen hoe de kliniek op zaterdag 20 augustus officieel werd geopend. "Het was een grootse opening door de Minister van Volksgezondheid en de ambassadeur uit Nederland", kijkt Marianne, zus van initiatiefneemster Nini Heutink, terug. "Het heeft veel indruk op ons gemaakt."

Door een grote gift van het 'Share for more'-fonds van Rabobank Nederland in juli kon uiteindelijk niet alleen de linkervleugel, maar ook een deel van de rechtervleugel afgemaakt worden. Hoewel dat nog een flinke klus was. De weken daarvoor werd samen met Evert en Henny Oskam-Heutink en Klaas en Jenny Heutink, die ook naar Cotonou waren afgereisd, hard gewerkt om de deadline daadwerkelijk te kunnen halen. "Wij kwamen op 8 augustus aan en het eerste wat wij dachten was: dat lukt nooit", vertelt Marianne. "Het was nog een grote bouwput. We begonnen maar met de bedden uit het magazijn te halen. Die waren helemaal vies en verroest. We hebben ze schoongemaakt en mijn man heeft ze allemaal geverfd, net als de infuuspalen en de medicijnenkast. Het is Afrika, dus vaak is er geen druk op het water. Gelukkig was er een put. Uiteindelijk zag de materialen er weer prachtig uit."

Eerste baby
Die eerste maandag bezochten meteen al 105 mensen het nieuwe gezondheidscentrum. "Waaronder vijftien zwangere vrouwen, maar ook bijvoorbeeld mensen die suikerprikken nodig hadden", legt Marianne uit. "Er zijn paspoorten geregistreerd, want we willen structureel met die mensen omgaan. Er werken nu parttime vier huisartsen, twee vroedvrouwen, assistent-artsen, een tandarts, een gynaecoloog en een kinderarts. De eerste baby is er al geboren."

Operaties kunnen er nog niet uitgevoerd worden. "Hopelijk in de toekomst", vertelt Jan. "Het idee is om van het deel dat nu nog afgebouwd moet worden, een operatiekamer te maken."

Maar met wat er wel is, zijn de inwoners van Cotonou goed geholpen, benadrukken Marianne en Jan. "Er was daar weinig op het gebied van gezondheidszorg", vertelt Marianne. "Cotonou is een stad met meer dan een miljoen inwoners, waar het overgrote deel van de bevolking in grote armoede leeft en geen toegang heeft tot de medische zorg. Daarom was die eerste maandag het consult in onze kliniek gratis, zodat we de mensen konden laten zien wat het voor hen kan betekenen. De stap moet niet te groot zijn om er binnen te stappen."

Acties
Er is grote blijdschap dat de kliniek nu grotendeels open is. Maar afgerond is het project niet. Er is nog ruim 20.000 euro benodigd om ook het achterste deel van de rechtervleugel af te kunnen maken. "Hoe we dat gaan doen? We zetten allerlei acties op", vertelt Jan. "Ook proberen we landelijke organisaties er achter te krijgen. Hoe dan ook, we zijn al erg dankbaar dat het grootste deel draait." Marianne vult hem aan: "Benin is ook heel dankbaar voor alles wat er voor de kliniek is gedaan vanuit Holland. We hebben nu Nini in haar werk meegemaakt en hebben daar groot respect voor. De betrokkenheid bij mensen in de wereld die in veel mindere omstandigheden leven, heeft ons bewuster gemaakt. En Kliniek Shaloom, het is een plaatje."