Blijdschap over uitbreiding kazerne brandweer

Partnerbijdrages

GENEMUIDEN - "Het was heel hard nodig." Postcommandant Bert Weijs van het brandweerkorps in Genemuiden laat geen onduidelijkheid bestaan hoe verheugd hij is met de huidige verbouwing en uitbreiding van de brandweerkazerne aan de Stuivenbergstraat. Begin april staat de oplevering gepland en kan een begin worden gemaakt aan de verhuizing uit het tijdelijke onderkomen aan de Industriestraat.

De eerste plannen voor een nieuw onderkomen voor de Genemuider brandweer dateren al uit '95/'96. Het idee was om het korps aan Randweg te plaatsen; een plan dat het daglicht niet zag door de ongunstige ligging. Een aantal jaren later, in 2007, werd een grondige verbouwing van het huidige pand tegengehouden door een aanbesteding die niet binnen de financile mogelijkheden paste. Wel werden toen enige Arbo-technische aanpassingen aan de kazerne gedaan, om aan de regelwetgeving te kunnen voldoen. "Er is toen nog gekeken naar een andere locatie", legt Weijs uit. "Maar we kwamen tot de conclusie dat de Stuivenbergstraat gewoon de beste locatie is. Ook omdat een aantal van de brandweerlieden hier in de directe omgeving woont, wat natuurlijk gunstig is voor de aanrijtijd van maximaal acht minuten. Er is dus gekozen voor een kleineren uitbreiding van de kazerne, die wel aan alle Arbo-voorwaarden voldoet."

Zo krijgt de benedenverdieping er 68 vierkante meter aan oppervlak bij. Dit houdt in dat er een afgezonderd deel ontstaat voor de ademluchtruimte. "Hier worden de luchtflessen gevuld en maskers schoongemaakt", legt bouwkundige Bertrik Hakvoort van de gemeente Zwartewaterland uit. "Dat kon hier niet volgens de regelgeving." Weijs vult aan: "Het is niet verstandig om in een open ruimte met hoge druk tot 300 bar te werken. Dat wil je afgeschermd hebben."
Ook de sanitaire voorzieningen worden aangepast. "Deze zijn straks gescheiden voor mannen en vrouwen", verduidelijkt Hakvoort. Daarnaast hoeven de brandweermannen en -vrouwen zich straks niet meer naast de wagens om te kleden, er wordt een afgezonderde kleedruimte gebouwd. Verder kan de bovenverdieping straks rekenen op ongeveer 30 vierkante meter aan extra ruimte. "Daardoor worden de kantine en de instructieruimte van elkaar gescheiden", aldus Hakvoort.

Met de nieuwe kazerne kan de momenteel 25 vrijwilligers tellende Genemuider brandweer weer jaren vooruit. Echter de personele bezetting in de nabije toekomst baart Weijs enige zorgen. "We zijn nu op sterkte", benadrukt hij. "Maar door natuurlijk verloop zal dat over ongeveer drie jaar niet meer het geval zijn. Dan komen er twee tot drie functies vrij die opgevuld moeten worden. Vroeger was er een wachtlijst, maar tegenwoordig moeten we hiervoor echt mensen benaderen. De opleiding, in de avonduren, duurt zo'n tweehalf jaar. Mensen kunnen zich nu aanmelden via de website van de brandweer (www.brandweer-zwartewaterland.nl)."