Van Hasselt ziet met 'Natuurlijk Duurzaam' droom uitkomen

Partnerbijdrages

ZWARTEWATERLAND - Al jaren speelt Wolter van Hasselt met het idee om een week te organiseren geheel in het teken van duurzaamheid. Het doel: het stimuleren en bevorderen van een andere manier van denken, waarin respect voor mens, dier en plant centraal staat. Zijn hartenwens wordt dit jaar werkelijkheid. In Zwartewaterland, Zwolle en Staphorst wordt namelijk van 4 tot en met 11 juni de themaweek 'Natuurlijk Duurzaam' gehouden.

Een groot deel van zijn leven heeft bij Van Hasselt in het teken gestaan van natuur en een duurzame omgang daarmee. Het resulteerde in de loop der jaren onder andere in de oprichting van 'Stichting Natuur en Milieu Zwartewaterlanden', de zwerfvuilactie 'Natuurlijk Schoon' en verschillende kringloopwinkels in zijn woonplaats Hasselt en omgeving. Met de realisatie van 'Natuurlijk Duurzaam' ziet Van Hasselt opnieuw een van zijn idealen verwezenlijkt worden. Maar nu de organisatie van het project in volle gang is, moet hij door zijn steeds meer krachten vergende ziekte noodgedwongen een stap terugdoen. Lilian Bults heeft een groot deel van de organisatorische taken overgenomen. Toch blijft Van Hasselt, zo veel als zijn lichaam het toelaat, zich inzetten voor 'zijn' project. "Het draait om immaterile duurzaamheid", legt hij uit, "het bewustwordingsproces tot een andere manier van denken. Belangrijk is om ieder mens, met zijn eigen talenten, te respecteren zoals hij of zij is. We moeten in balans zijn met de aarde, de natuur en met elkaar."

Tijdens de week komen mensen die een dergelijke manier van leven nastreven, met elkaar in contact. "De idee die zij hebben, kunnen ze met elkaar delen", legt Bults uit. "Maar ook mensen die hierover nog geen gedachten hebben, krijgen de gelegenheid ermee kennis te maken. Het doel is om duidelijk te krijgen dat we tegenwoordig niet veel meer hebben te kiezen, want als we zo door gaan is de aarde over 25 jaar leeg. Het gaat om een goede balans van de drie P's; people, planet en profit. Als die laatste de overhand krijgt, gaat het de verkeerde kant op. Maar zonder de profit kunnen die andere twee ook niet gediend worden."

Full Colour
In Zwartewaterland begint 'Natuurlijk Duurzaam' 4 juni met het Full Colour-festival in het Van Stolkspark (Hasselt). "Een mooi voorbeeld van hoe verschillende culturen samenkomen, met respect samenleven en van elkaar leren", legt Van Hasselt uit. Andere activiteiten zijn onder andere een expositie duurzame kunst en een presentatie ecodorpen in het gemeentehuis (Hasselt); lezingen, markten en excursies in en om de Veldschuur (Rouveen); en een expositie in Schoonewelle (Zwartsluis). "Bijzonder is ook dat wij 5 juni uitroepen tot autovrije dag", legt Bults uit. "Alle kerken wordt gevraagd daar aandacht aan te besteden. Je kunt je namelijk afvragen of we die auto altijd wel nodig hebben, of dat het misschien eens met de fiets afkan."

Ook ondernemers die zich met duurzame producten of projecten bezighouden, kunnen zich tijdens de themaweek melden bij Bults (lbults@hetnet.nl; 06-81220443). Van Hasselt: "En het zou heel mooi zijn als boeren op een strook van 2 meter op maisvelden aan de openbare weg, wilde bloemen zouden zaaien. Dat zou een prachtige aanblik zijn, waarmee we aandacht vragen voor een andere manier van omgaan met de aarde."

Centrum

Met 'Natuurlijk Duurzaam' samenhangend heeft Van Hasselt de wens tot een 'Centrum voor Inspiratie en Duurzaamheid'. "Daar zijn op dit moment nog geen concrete plannen voor", legt de Hasselter uit. Bults vult aan: "In welke vorm dan ook, er is in ieder geval iets in beweging gezet. De meeste woningcorporaties waarmee we praten zijn enthousiast. Zo is bijvoorbeeld ook het 'Earthship', bij Doepark Nooterhof in Zwolle, ontstaan. Door 'Natuurlijk Duurzaam' bieden wij een platform waarmee weer nieuwe contacten ontstaan. Hopelijk slaat vervolgens een aantal mensen de handen ineen om een dergelijk centrum op te zetten."
Voor meer informatie, activiteiten, aanmeldingen en ondersteuning bij het organiseren en de PR, maar ook voor het beschikbaarstellen van grond voor de bloemenranden: www.natuurlijkduurzaam.nu.