Kerssies stapt uit raad, maar niet uit politiek

Partnerbijdrages

ZWARTSLUIS/ZWOLLE - Ruim vier jaar maakte CDA'er Ronald Kerssies deel uit van de Zwartewaterlandse gemeenteraad. Deze maand neemt de Sluziger afscheid als volksvertegenwoordiger, omdat hij de veelomvattende raadstaken niet meer kan combineren met zijn twee Zwolse bedrijven en priveleven. Een terugblik.

In de raadsvergadering van 27 september 2007 nam Kerssies de plek in van zijn partijgenoot en toenmalige fractievoorzitter Bas van Gelder. Vóór dat moment draaide hij al wel mee in raadscommissies, die toen nog bestonden, maar echt groot was zijn politieke ervaring niet. "Ik volgde de politiek wel, maar meer landelijk dan echt lokaal", kijkt de eigenaar van zowel een C1000- als een DA-filiaal terug. "Als je dan eenmaal in de raad zit, krijg je pas door hoeveel er op de raad afkomt."

Hoeveel uren Kerssies wekelijks aan zijn raadslidmaatschap kwijt is, vindt hij moeilijk inschatten. Echter, de hoeveelheid aan dossiers, de vele vergaderingen en maatschappelijke bezoeken die er mee gepaard gaan, noopten hem tot beindiging van deze werkzaamheden. "Er zit geen spannend verhaal achter", vertelt Kerssies lachend. "De verhoudingen in de fractie zijn prima. Maar ik ben in januari in Zwolle gestart met een DA-filiaal (pal naast zijn supermarkt C1000, red). Daarnaast hebben mijn vrouw en ik in mei een vierde kleine gekregen, Sophie. Ik vond het een moeilijke beslissing om te maken, maar het raadslidmaatschap was niet meer te combineren. Het is jammer, want ik deed het nog steeds met veel plezier."

Gemeenschappelijk belang
Kerssies' motivatie om ooit raadslid te worden, lag bij de wil om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. "Je kan dat doen bij een vereniging, maar dit was voor mij de manier", vertelt hij. "Ik wil betrokken zijn, niet alleen aan de zijlijn roepen wat er anders moet."

Terugkijkend op zijn vier jaar raadslidmaatschap denkt Kerssies aan de 'heel gemoedelijke sfeer' in de Zwartewaterlandse gemeenteraad. "Andere meningen worden geaccepteerd en er wordt goed geluisterd", benadrukt hij. "Besluiten worden ook geregeld unaniem aangenomen. Ik vind wel eens dat, vooral oppositiepartijen, meer tegen raadsvoorstellen in zouden kunnen gaan. Aan de andere kant is het ook goed dat dat niet gebeurt. Het uiteindelijke belang van alle partijen is dat je met elkaar de juiste beslissing maakt voor de gehele gemeenschap."

Hoewel de politiek vaak nog wel ver van die gemeenschap af staat, vindt Kerssies. "Ja, de kloof tussen de lokale politiek en burgers is nog steeds aanwezig. Veel inwoners denken dat politieke besluitvorming heel ver weg plaatsvindt. Maar als je naar raadsleden toe stapt met een opmerking, is de kans groot dat er iets mee gedaan wordt."

Maar, zo beseft Kerssies zich goed, politiek oogt stroperig. "Daar moest ik in het begin ook echt doorheen. Dan denk je bij een voorstel: daar zijn we toch zo uit. Maar je moet vaak veel procedures goed doorlopen. Je hebt te maken met verschillende partijen en iedereen moet een kans krijgen. Daarnaast moet er budget worden vrijgemaakt, waar haal je dat vandaan? Een euro kun je maar een keer uitgeven. Maar ik snap de frustratie van inwoners als ze vinden dat besluitvorming soms traag verloopt."

Schaduwfractie
Kerssies geeft aan betrokken te blijven bij de lokale politiek. "Maar niet heel intensief. Dat werkt nu niet voor mij, wellicht op een later tijdstip weer. Ik blijf in ieder geval in de schaduwfractie van het CDA. Normaal stop je ergens mee als je er klaar mee bent of er problemen zijn. Dat was hier niet absoluut niet het geval."

Volgens de kieslijst komt Helmich Post in aanmerking voor de CDA-raadszetel van Kerssies. Of de Genemuidenaar deze plek in gaat nemen is nog niet bekend.


(door Bas Wilberink)


FOTOBIJSCHRIFT: Ronald Kerssies voor zijn DA-winkel in Zwolle. Het in Zwartsluis woonachtige raadslid kon zijn twee bedrijven niet meer combineren met de werkzaamheden als volksvertegenwoordiger.